Jan Björklund utmanar nu SD-ledaren Jimmie Åkesson i EU-debatter.
Jan Björklund utmanar nu SD-ledaren Jimmie Åkesson i EU-debatter. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Mattias Karlsson: Upp till kamp för EU

När det blåser nationalistiska vindar måste EU försvaras.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Det gäller att anpassa sin valstrategi efter omständigheterna. Så när Sverigedemokraterna kräver att Sverige redan inom de närmaste åren ska lämna EU måste någon stå upp och försvara det europeiska samarbetet. Det gör också Liberalerna som på tisdagen meddelar att de inför valet kommer att fokusera mer på EU.

Sedan tidigare har Liberalerna fokus på skolan, integration och liberala värderingar i sin valplattform. Att EU nu också blir en viktig del förklaras av den utveckling som pågår både i Sverige och i omvärlden.

EU har i över 20 år varit en del av Sverige. Det innebär att det europeiska samarbetet i dag tas för givet och det kan vara svårt både att förstå och förklara fördelarna med EU. Den kanske allra viktigaste vinsten är den fria rörligheten inom unionen om det så är varor, tjänster, kapital eller människor. De förhandlingar som nu pågår mellan EU och Storbritannien visar hur oerhört komplext det är att bryta dessa ekonomiska band.

ANNONS

Det blåser kalla, nationalistiska vindar genom världen. För två år sedan röstade det brittiska folket för Brexit, Donald Trump fortsätter att resa murar mot omvärlden och i flera östeuropeiska länder frodas populism och nationalism.

Därför är det än viktigare att bekämpa alla tendenser att även Sverige utvecklas åt samma håll. Erfarenheter har lärt oss att EU inte kan tas för givet. Därför är det bra att Liberalerna med Jan Björklund i spetsen nu utmanar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i fyra EU-debatter i augusti.

Ska Sverige fortsätta vara en del av Europa måste EU-medlemskapet försvaras. Det som tas för givet måste försvaras. Nu är det upp till kamp för EU.

ANNONS