EU-kandidaten Kristina Winberg har petats från SD:s lista till EU-valet.
EU-kandidaten Kristina Winberg har petats från SD:s lista till EU-valet. Bild: Emil Langvad/TT

Mattias Karlsson: Så som i akademien, så ock i SD

När en kvinnlig SD-politiker larmar om en manlig partikollegas sexuella trakasseri är det hon som får ta smällen.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

En man anklagas för sexbrott och en kvinna får ta smällen. Nej, det är inte en beskrivning av Sverigedemokraterna. Det handlar i stället om Svenska Akademien och turerna för ett år sedan kring den nu sexdömde så kallade kulturprofilen, vilket ledde till att den ständige sekreteraren Sara Danius avgick och lämnade sin stol i akademien.

Men nu har något liknande hänt i just Sverigedemokraterna, det vill säga en kvinna offras på bekostnad av en utpekad mans beteende. Det var sent på söndagskvällen som Sverigedemokraterna gick ut med beskedet att partiets EU-kandidat Kristina Winberg petas från listan till EU-valet. Anledningen uppges vara att Winberg ”de senaste åren givit prov på klandervärt och omdömeslöst uppförande”, skriver SD i ett pressmeddelande. Vidare står det att man nyligen fått ”belägg för att Winberg inte längre känner någon som helst lojalitet med partiet”.

ANNONS

På måndagen kom det fram mer fakta i målet när Expressen publicerade uppgifter om att petningen av Kristina Winberg skett för att hon velat anmäla SD:s toppkandidat till EU-valet, Peter Lundgren, för att han ska ha tafsat en kvinnlig partikollega på brösten.

”Det var inte syftet att förstöra för partiet utan det handlade om ett övergrepp som jag tyckte var oacceptabelt”, säger Kristina Winberg till Expressen (20/5).

Under måndagen ägnade sig Sverigedemokraterna åt en intensiv kampanj för att minimera skadorna av skandalen, framför allt genom att förminska Peter Lundgrens sextrakasseri.

”Jag ser ingen som helst anledning till att polis och åklagare ska blandas in i det här”, sa Jimmie Åkesson till Aftonbladet (20/5).

Sverigedemokraterna må ha putsat på sin fasad i syfte att bredda sin väljarbas. Men när partiet väl agerar lyser partiets auktoritära och totalitära grund igenom.

Kristina Winberg ville alltså larma om en kollegas övergrepp, men det gjorde hon inte ostraffat. Winberg bröt mot SD:s heliga regel om att vara lojal mot partiet. Det är ett uttryck för en ideologi som är totalitär och där mänskliga rättigheter inte göre sig besvär. I Lundgren-gate visas alltså SD:s sanna ansikte, och det är människofientligt.

Kulturprofilen dömdes till fängelse och Svenska Akademien arbetar nu hårt för att återfå sitt förlorade förtroende. Den resan tycks Sverigedemokraterna vara oförmögna att göra. Partiet är och kommer att förbli en främmande fågel i svensk politik.

ANNONS
ANNONS