I början av 1960-talet ville den amerikanske meteorologen Edward Lorenz göra vädersimuleringar med hjälp av en relativt ny teknologi. I en datormodell lät han vädret bestämmas av tolv olika variabler.
Resultatet blev överraskande: Mycket små förändringar i ingångsvärdena skapade stora förändringar efter en viss tid. Edward Lorenz kallade detta för fjärilseffekten eftersom en fjärils vingslag i Brasilien kunde skapa en tornado i Texas. I alla fall i teorin.
Den viktigaste slutsatsen från Lorenz är att det i praktiken är omöjligt att förutsäga vädret, hur noggrant man än mäter. Det är också innehållet i den så kallade kaosteorin som bygger på kunskapen att vissa system inte går att förutsäga trots att de bygger på enkla naturlagar.
Dagens datorsimuleringar är förstås oerhört mer komplexa än den som Lorenz arbetade med. Problematiken kvarstår ändå, det finns stora svårigheter att exakt förut- säga hur vädret ska bli, särskilt två, tre veckor framåt i tiden.
Hur vädret ska bli på midsommarafton får varje år mycket uppmärksamhet. Många har sina egna minnen från när man dukat upp all midsommarmat i sällskap av nära och kära – och så kommer regnet. Det är egentligen inte så konstigt, junivädret kan traditionellt vara nyckfullt med tvära kast mellan sol och värme och regn och rusk. Dessutom gör uppskruvade förväntningarna på en av årets kanske främsta högtider det extra känsligt om det kommer några droppar från himlen.
Den som ändå vill veta hur vädret blir kan skänka en tanke till alla de meteorologer som har att tampas med den svårförutsedda verklighet som Edward Lorenz upptäckte. Och inte blir det lättare att spå vädret i ett så avlångt land som Sverige där det många gånger kan vara en högst varierad väderlek från norr till söder.
När man pratar om väder kommer man ofta in på klimatet. De två begreppen är också mycket närliggande, det handlar om variationer i luften, om det så är temperatur, nederbörd eller molnighet. Men det finns en väsentlig skillnad. Väder beskriver atmosfärens egenskaper vid en viss tidpunkt på en viss plats. Klimatet handlar i stället om hur vädret är över en längre tidsperiod, vanligtvis decennier. Klimatet beskrivs i statistiska termer som medeltemperatur och genomsnittlig årsnederbörd.
För att hårdra det så säger inte dagens väder egentligen något om hur klimatet är. Men det går heller inte att bortse från dagens väder eftersom det ligger till grund för att beskriva just klimatet. Över tid kommer den växande mängden data av väderobservationer att ge en allt bättre och bättre beskrivning av klimatet och dess förändringar.
I dag har vetenskapen kommit fram till att den globala medeltemperaturen har ökat cirka en grad jämfört med temperaturen från i mitten av 1800-talet. Förklaringen till detta är människans förbränning av fossila energikällor vilket lett till en ökad koldioxidhalt i atmosfären som stärker den så kallade växthuseffekten.
Förra sommarens extremvärme i Sverige är i sig inget bevis på klimatförändringar. Däremot var den varma sommaren en följd av ett nytt väderfenomen som innebar att ett högtryck blev fast över norra jordklotet. Detta i sin tur beror på att uppvärmningen för närvarande är snabbare i Arktis än på andra ställen på jorden.
Uppvärmningen är också oroande på många andra sätt, det talas om att hela Arktis inom en snar framtid kan bli helt isfritt på sommaren. I veckan har det rapporterats om att Grönlands istäcke smälter betydligt snabbare än man tidigare observerat. Det är verkligen mycket alarmerande eftersom den smältande isen på Grönland kan leda till en kraftig höjning av världens havsnivå.
Så, hur blir då vädret på midsommarafton? För den som vill ha svaret på den frågan är det bara att titta ut genom fönstret eller gå ut genom dörren. Därute, i verkligheten, finns svaret på frågan. Men beroende på var man befinner sig så kommer också svaret att variera. En sak gäller dock för alla, effekterna av klimatförändringar kommer alla på planeten på något sätt att få erfara.
Trots de mörka molnen på klimathimlen måste det finnas utrymme för glädje och fest. Så ta chansen på midsommarafton, i morgon kan det vara för sent.