Föreningen FIKA (Fantastiskt Intressant Kultur åt Alla) driver Rotundan och utescenen i Norre katts park.
Föreningen FIKA (Fantastiskt Intressant Kultur åt Alla) driver Rotundan och utescenen i Norre katts park. Bild: Jari välitalo

På vandring i Halmstad längs Kulturstråk Nissan

Kulturhuset Najaden inrymmer bland annat Kulturskolan som efter många års pusslande med lokaler äntligen blev en samlad verksamhet. Men vart tog teatermöjligheterna vägen när Kulturhuset i Folkparken avvecklades och Najaden byggdes?

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

ANNONS
|

Idén med att ta ett samlat grepp om kulturen i Halmstads innerstad väcktes för snart tio år sedan. Frågan skulle belysas i ett uppdrag från Kulturnämnden som landade i ”Kulturstråk Nissan”. Inledningsvis var det förmodligen ett trögarbetat utvecklingsprojekt eftersom få andra förvaltningar hakade på.

Begreppet finns dock kvar och uppmärksammades 2022 av bland andra Socialdemokraterna. I kommunens budget avsattes ett antal miljoner kronor för att arbeta vidare med utvecklingen. Det handlade om ljussättningar längs Nissan samt satsningar på centrums befintliga konstverk och kulturhistoriska platser.

Sträckan längs Nissan mellan Slottsmöllan och silon i söder erbjuder gångstråk på båda sidorna Nissan och skulle därför kunna vara även ett kulturstråk. Och visst finns redan en betydande del av Halmstads kulturutbud längs med eller i nära anslutning till Nissan. Ett nyligen renoverat och ombyggt Hallands konstmuseum, Stadsbiblioteket, Halmstads Teater, Nolltrefem och inte minst det ganska nya Kulturhuset Najaden.

ANNONS

Men det finns ofta dystra långbänkar i kommuner där det är svårt för beslutsfattare att komma till skott. Mitt i Nissan finns till exempel Laxön som periodvis sprudlat av social gemenskap och kulturarrangemang, men som nu är öde. Kommunen äger inte marken, men ägaren ser gärna ett samarbete kring återskapandet av en plats full med aktiviteter.

Ett stenkast från Nissan finns Folkparken som väntar på en rejäl förvandling. Det gamla danspalatsets och kulturhusets framtid är oklar, men absolut hotad. Halmstads politiker har tagit handen från huset som för några år sedan sprudlade av kultur och inrymde en av få scenlokaler i Halland där produktioner kunde skapas och spelas. Det goda med förvandlingen av Folkparken är att kulturhuset Najaden skapades på Fiskaregatan i Hallandspostens tidigare lokaler.

Kulturhuset Najaden har god potential med tidsenliga lokaler och ett blandat kulturliv. Konsertsalen med sina drygt 400 fasta sittplatser är naturligtvis värdefull för musikstaden Halmstad. Najaden inrymmer även Kulturskolan som efter många års pusslande med lokaler äntligen blev en samlad verksamhet. Men vart tog teatermöjligheterna vägen när Kulturhuset i Folkparken avvecklades och Najaden byggdes?

Kulturskolan är i dag tillsammans med Sturegymnasiet de bästa plantskolorna för musiker, artister, skådespelare och andra kulturaktörer. Generationer av ungdomar har skolats in i kulturlivet och är en värdefull tillgång för staden. Det vill säga de som inte i tidig ålder flyttat från Halmstad. Dramalogen på Larsfridsvägen är också ett resultat av den sunda tanken att ta hand om och inspirera unga nutida eller framtida kulturentreprenörer.

ANNONS

Med entusiasm och god ungdomlig entreprenörsanda drivs det numera sommarkultur i Rotundan, Norre katts park. Den programansvariga föreningen FIKA lyckas trolla fram ett gediget musikprogram varje år trots att parken egentligen inte erbjuder tillräckligt med möjligheter. Halmstads kommun verkar inte ha någon brådska med utveckling av parken till en scenplats likt Vallarna vid Ätran i Falkenberg. Ingen större entusiasm märks heller hos kommunpolitikerna när det gäller att göra bastionen tillgänglig för kultur.

I dagarna pågår dock en efterlängtad musikupplevelse i innerstaden som ikväll lördag bjuder på fyrverkerifestival i Norre katts park, normalt inför flera tusen åskådare.

Stadsbiblioteket är ett tidsenligt bibliotek med omfattande programverksamhet. Byggnaden utmärker sig gång på gång genom att benämnas som Sveriges vackraste. Och så är det. Men utöver böcker och digitala medier sprudlar huset av utställningar i Halmstads konsthall och småskalig kulturverksamhet, till exempel barnkultur och konserter.

I omedelbar närhet till Stadsbiblioteket finns anrika Halmstads Teater som bland annat erbjuder en fullskalig scen med 900 publikplatser för såväl musik som dans och teater. Verksamheten drivs kommersiellt och är därför inget alternativ för lokala teatergrupper eller småskalig amatörkultur. Najaden är alternativet, men inte för teatergrupperna.

Nolltrefem på andra sidan Fredsgatan mittemot Halmstads Teater är ungdomarnas mötesplats i kulturstråket. Den gamla biblioteksbyggnaden ger numera goda möjligheter till aktiv fritid och framför allt kulturskapande. Verksamheten bör vårdas ömt av kulturnämnden, som så mycket annat.

ANNONS

ANNONS