Personer som är fullvaccinerade rekommenderas inte längre att testas för covid.
Personer som är fullvaccinerade rekommenderas inte längre att testas för covid. Bild: Johan Nilsson/TT

Låt testningen av corona fortsätta

Sverige är återigen i en helt ny situation. Den här gången har vi möjligheten att lära oss från den kritik som Coronakommissionen lagt fram och ta det säkra före det osäkra.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

När Coronakommissionen presenterade sitt andra betänkade häromveckan var det tung kritik som framfördes. Enligt kommissionen har Sveriges hantering av pandemin präglats av senfärdighet på flera punkter. Bland annat dröjde det alldeles för länge innan en storskalig provtagning kunde påbörjas.

Kort efter att denna kritik framfördes trädde Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer kring testning i kraft. Nu riskerar testningen att återigen bli ett misslyckande.

Enligt de nya rekommendationerna som gäller från och med den 1 november behöver fullvaccinerade personer med symptom inte längre testa sig för covid-19. Enligt Karin Tegmark Wisell, generaldirektör Folkhälsomyndigheten, handlar det om avvägningar beroende på var i pandemin vi befinner oss och om att använda resurserna på ett så effektivt sätt som möjligt (SvD 1/11).

ANNONS

I nuläget har cirka 81 procent av alla över 16 år tagit två vaccindoser och har ett gott skydd mot svår sjukdom. Samtidigt visade ett forskningsprojekt i Uppsala att cirka 40 procent av alla de som testades positivt för covid-19 var fullvaccinerade (Omni 1/11).

För att stärka skyddet för riskgrupper erbjuds de nu en tredje vaccindos, och det kommer även bli aktuellt för en större del av befolkningen framåt våren.

Precis som förra året förväntas smittan öka i samhället när vinterkylan drar in över Sverige. Med tiden riskerar skyddseffekten av vaccinet att klinga av och vi lär se fler genombrottsinfektioner hos fullvaccinerade. Hur vanliga dessa genombrottsinfektioner är kommer dock bli svårare att avgöra när fullvaccinerade inte längre testar sig.

När smittan ökar blir det viktigt att snabbt hitta och spåra de virusvarianter som undkommer vaccinet. På så sätt blir det möjligt att bryta dessa smittkedjor tidigt. När personer är så pass sjuka att de uppsöker sjukvård för sina symptom riskerar de nya virusvarianterna att redan ha spridit sig.

Det finns även en risk att fullvaccinerade inte tar de befintliga rekommendationerna på allvar, då det upplevs som att samhällsspridningen inte längre är något problem.

Det är inte bara spridningen av covid-19 som ökar under vinterhalvåret. De hårda coronarestriktionerna under förra året gjorde att influensasäsongen till stor del uteblev, och vår immunitet mot influensan har sannolikt blivit lägre. Nu sammanfaller för första gången influensasäsongen med covid-19 samt de nya vaccinerna, vilket riskerar att göra den ovanligt tuff.

ANNONS

Här finns en unik möjlighet att lära sig mer om samspelet mellan influensaviruset och covid-19. Utan testningen riskerar vi att gå miste om information som skulle kunna som bidra till framtida forskning kring virus.

Sverige är återigen i en helt ny situation. Det är första vintern under coronapandemin som en majoritet av befolkning är vaccinerade. Den här gången har vi möjligheten att lära oss från den kritik som Coronakommissionen lagt fram och ta det säkra före det osäkra.

Genom att fortsätta testa fullvaccinerade har vi möjlighet att lära oss mer om både vaccinets skyddseffekt över tid, samspelet med andra vintersjukdomar och hur vi ska hantera viruset i framtiden.

ANNONS