Efter hamburgare kommer hamburgare. Tomt var det här – men till hösten flyttar en ny hyresgäst in.
Efter hamburgare kommer hamburgare. Tomt var det här – men till hösten flyttar en ny hyresgäst in. Bild: Jari Valitalo

Mattias Karlsson: Låt stadskärnan bli alla Halmstadbors vardagsrum

Det behövs en gemensam vision om Halmstads city – som en spännande, trevlig och mysig mötesplats.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Det tog lång tid, och i slutändan kommer lokalerna där McDonalds tidigare hade sin verksamhet vid Stortorget att stå tomma i över ett år. Men nu är det i alla fall klart med en ny hyresgäst – på ett av de bästa lägena i Halmstads city.

I höst flyttar nämligen Burger King in i lokalerna, och därmed ersätts en amerikansk hamburgerjätte av en annan amerikansk hamburgerjätte, vilket Hallandsposten har rapporterat om (3/6). Det kanske inte är den förnyelse man kan förvänta sig när en stadskärna genomgår en transformation. Men det finns en skillnad, Burger King kommer bara att hyra bottenplanet i fastigheten där McDonalds tidigare hade verksamhet i två plan. Det låter vettigt att rätta munnen efter matsäcken; det kostar på att ha för stora lokaler även för en global hamburgerkedja.

ANNONS

Men säg den glädje som varar länge när det gäller utvecklingen av Halmstads city. I dagens tidning rapporteras att Gameffect på Köpmansgatan lägger ner sin verksamhet, och därmed skapas ytterligare ett tomrum i stadskärnan. E-sportcentret Gameffect har sedan det öppnades 2021 visat vägen för en ny sorts verksamhet mitt i Halmstad och fungerat som en mötesplats för ungdomar. Men det gick inte ihop ekonomiskt, berättar delägaren Ivica Ivanovic för HP.

”Folk har inte råd med nöjen, i alla fall inte att spela datorspel. De behöver först och främst ha mat på bordet”, säger han i en intervju i dagens HP.

Ett steg framåt, och ett steg bakåt. Så kan man alltså beskriva den gångna veckans besked om city. Men en vecka gör ingen ny stadskärna, det är den övergripande trenden som räknas för hur Halmstads centrum utvecklas.

De senaste åren har de dystra beskeden för Halmstads stadskärna duggat tätt när butik efter butik har kastat in handduken. Är det inte den externa handeln som drar till sig köpare, så finns det en annan utmanare i näthandeln. Långsamt har butiksdöden brett ut sig.

Men det är också viktigt att lyfta fram det som är positivt, att det faktiskt finns butiker som satsar och slår upp sina portar mitt i city. Dessutom sker det också omvandling av utelivet, inte minst lovar ombyggnaden av Lilla torg, som snart är klar, mycket. På längre sikt ska även Stora torg genomgå en större transformation, och förhoppningsvis bli det naturliga vardagsrummet för alla Halmstadbor, i stället för den allt för ofta ödsliga plats som torget är i dag.

ANNONS

Det finns en stor potential för Halmstads stadskärna att locka till sig långt fler besökare än i dag. Men för att det ska lyckas behövs det en vision om stadskärnan, för med en gemensam framtidsbild för city blir det lättare att få alla krafter att dra åt samma håll.

Vägen framåt lär ändå blir skakig, för så fort en ny butik eller verksamhet slår upp sina dörrar är det tyvärr alltför ofta en annan som bommar igen. Med en gemensam vision för stadskärna är detta bara små hack i kurvan som förhoppningsvis pekar uppåt – och gör Halmstads city stort igen.

Halmstad ska vara en kommun där det är gott att leva, bo, och verka i – men även en bra plats att träffa och möta andra. Må framtiden för Halmstads city vara just detta, en trevlig, mysig och spännande mötesplats. Låt stadskärnan bli alla Halmstadbors gemensamma vardagsrum.

ANNONS