Året har som bekant 365 dagar, i alla fall tre av fyra år. Annars är det 366 dagar som gäller. I Sverige har vi också, för det mesta, fyra tydliga årstider. Vinter, vår, sommar och höst. Detta är välkända fakta, för att inte säga helt uppenbara sanningar, som gäller för hela Sverige. Men konsekvenserna av dessa förutsättningar är olika för olika delar av landet. Vad som till exempel gäller för Halmstads kommun behöver inte nödvändigtvis gälla för Hylte kommun. Halmstads långa kustlinje, liksom för Laholm, lockar till sig mycket folk under sommaren.
Många vill vara i Halmstad under de varma och soliga sommarmånaderna. Omvänt är det betydligt lägre aktivitet i Halmstad under andra delar av året. För en levande bygd är det därför bra om till exempel kustsamhällena även kan leva under resten av året. Med mer människor finns också de förutsättningarna. I alla fall i Halmstad, där kommunen har flera projekt för att bana väg för fler bostäder utmed kusten. Detta gillas dock inte av de som bor där. Titta bara på Frösakull.
Som Hallandsposten har rapporterat har det i början av sommaren skett ett samråd för en ny detaljplan för Frösakulls centrum. Tanken är att den nya detaljplanen ska bana väg för uppemot 180 nya bostäder i området, tillsammans med ett nytt LSS-boende. Förutom att själva centrumet ska byggas ut är tanken också att det ska byggas ett nytt bostadsområde i det anslutande området Skogslunden med blandad bebyggelse som omfattar nya radhus och flerfamiljshus.
Men planerna har nu stött på patrull, i alla fall sett till de yttranden som kom in under samrådet. Av de cirka 140 yttranden som kom in är den absoluta merparten negativa. Mycket av kritiken handlar om att det är för mycket nya bostäder, eller att det ska byggas för högt, uppemot fem våningar i området. Ja, det kan göra ont att uppleva hur ens boendemiljö förändras.
HP har träffat tre av dem som är kritiska till de nya planerna för Frösakull. För högt, och för mycket. Så kan kritiken från de tre personerna sammanfattas. Dessutom skulle utbyggnaden förstöra känslan av Frösakull som en sommaridyll. Ja, det kan göra ont när samhällen utvecklas, i alla fall för närboende. Men för den som betraktar Frösakull med klarsynta ögon är det lätt att se det uppenbara. Det finns gott om plats i området. Här finns det verkligen utrymme för fler bostäder, och mer service. Frösakull har verkligen potentialen att ta steget från att vara en renodlad sommarort till att leva året runt.
Det är också viktigt att sätta in utbyggnaden av Frösakull i ett större perspektiv. De nya bostäderna på orten är nämligen ett sätt att bland annat bryta den kraftiga boendesegregationen i kommunen och möjliggöra för Halmstad att växa.
Det är mycket vi inte vet om framtiden. Ändå kan man med stor säkerhet säga något om den. Framtiden blir inte som i dag. Det sker hela tiden en förändring, i stort som smått. Människor liksom samhället förändras och utvecklas. För en kommun som Halmstad gäller det därför att anpassa sig till de förändringar som väntar. Eftersom Halmstads kommun är attraktiv – här vill många bo, verka och leva – gäller det att förbereda för att kunna husera fler invånare. Det behövs helt enkelt mark att bygga bostäder på.
Den gällande översiktsplanen och utbyggnadsplanen anger tillsammans var det ska byggas i kommunen och inte minst när. Och perspektivet är långsiktigt – ända fram till 2050.
Utbyggnadsplanen som antogs i brett samförstånd förra hösten kan ses som en slags tidtabell över hur Halmstads kommun ska utvecklas. Allt kan inte byggas på en och samma gång. Ett av de första projekten i utbyggnadsplanen är just planerna på att bygga ut Frösakull. Och i våras beslutade kommunstyrelsen att skicka ut förslaget på den nya detaljplanen på samråd. Men tyvärr var det politiska styret inte enigt i det beslutet; märkligt nog satte sig bland annat Moderaterna och Kristdemokraterna på tvären och ville stoppa förslaget. Efter att samrådet nu har avslutats ska kommunen ta fram ett nytt förslag, innan det i början av nästa år är redo att antas.
När Halmstad växer, och då särskilt i de västra delarna, behöver det göras med blandad bebyggelse, med villor, bostadsrätter och hyreslägenheter. Genom en sådan mångfald av boendeformer i alla delar av kommunen skapas både mångfald och ett mer hållbart samhälle.
De planer som Halmstad har för utbyggnaden av Frösakull är därför bra för både orten och hela kommunen. Med fler bostäder och mer service kan dessutom Frösakull bli mer levande årets alla dagar. Låt solen skina hela året över Frösakull.