På sin hemsida skriver SD: ”För abort efter den 12:e veckan till följd av medicinska eller andra tungt vägande skäl ska det krävas tillstånd”
Men redan i dag krävs synnerliga skäl för abort efter vecka 18. Bifall får inte ges om fostret anses livsdugligt utanför livmodern, vilket i dagsläget är i vecka 22. I Sverige utförs dock 94 procent av aborterna före vecka 12, tack vare allt känsligare graviditetstester. SD:s politik skulle därför knappast göra någon större skillnad för att minska antalet aborter.
Sena aborter som ligger nära gränsen för när ett barn kan överleva måste redan i dag godkännas av Socialstyrelsen, och deras rättsliga råd har ännu inte funnit att en sänkning av den fria abortgränsen är motiverad. Varför SD anser sig bättre skickade att göra den bedömningen är oklart.
Inte heller är det anförda skälet om harmonisering till övriga EU-länders abortgränser godtagbart, då Sverige är mer sekulariserat och ligger i framkant vad gäller synen på kvinnors frihet och självbestämmanderätt.
Kondomer kan gå sönder, p-piller glömmas bort, mensen vara oregelbunden och det kan ta tid att upptäcka en graviditet. Samtidigt måste avsaknad av ordnade levnadsförhållanden, skakiga relationer och andra faktorer även fortsättningsvis få väga in när kvinnan beslutar hur hon vill att hennes liv och framtid ska te sig.
Författaren Agnes Lidbeck skriver i DN (7/7): ”Tid är ett lustigt fenomen. Ibland töjbar, ibland hopknölad som ett kvitto, svår att läsa. Att räkna veckorna i ett sommarlov är en sak, att räkna veckorna i en graviditet en annan.”
SD har knappast kvinnans bästa för ögonen. I Sverige är kvinnor lika myndiga som män, och det ska vara upp till henne om hon vill fullfölja en graviditet eller inte. Att hon inte behöver förklara varför hon önskar göra abort är ett uttryck för att hon anses fullt myndig. Detta vill SD ändra på, genom att tvinga kvinnor att redovisa sina skäl efter vecka 12.
”Jag vet inte vad som står på hemsidan”, säger partiledaren Jimmie Åkesson i SVT (7/7). Han tillägger att det är enskilda ledamöter i riksdagen som ligger bakom förslaget. Men det är inte vilken ledamot som helst, utan Paula Bieler, partiets talesperson i jämställdhetsfrågor och favorittippad att en dag ta över partiledarposten.
Det är mycket bekymmersamt att Åkesson gång efter annan inte tycks ha någon större aning om vad som försiggår i sitt eget parti eller vilken politik som drivs, och att frågorna om detta inte duggar tätare och oftare. Den enda fråga som enar landets sverigedemokrater tycks vara en mer restriktiv invandring. På övriga politikområden förefaller fri hopp och lek få råda.
Vilken politik skulle Sverige egentligen få om SD får inflytande efter riksdagsvalet? Det verkar inte ens Jimmie Åkesson kunna svara på.
Kvinnors frihet att bestämma över sina liv är en strid som måste tas gång på gång. Beslutet om abort ska så långt som möjligt vara hennes eget och fattas utan pekpinnar. SD:s abortmotstånd får inte gå obemärkt förbi.
Varje kvinna ska själv få bestämma över när, och om, hon vill ha barn. Åkesson viftar bort den fria aborträtten som "ingen viktig fråga”. Berörda kvinnor har sannolikt en avvikande mening.