Förtryck. Många unga tvingas till äktenskap under sommaren.
Förtryck. Många unga tvingas till äktenskap under sommaren. Bild: Carina

L visar vägen i kampen mot hedersförtrycket

Svek. Den rödgröna regeringen har underlåtit att ta tag i hedersförtrycket som drabbar många barn och unga.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Alla, oavsett kön och familjebakgrund, ska ha rätt att bestämma över sin egen framtid. Men saker som tas för självklara i Sverige har förblivit utom räckhåll för de unga som lever i en hederskontext.

Det menar Liberalernas partiledare Jan Björklund som på måndagen tillsammans med partikollegorna Gulan Avci, integrationspolitisk talesperson, och riksdagskandidaten Juno Blom, presenterade ett omfattande åtgärdsprogram.

Sommarlovet innebär högsäsong för familjer som vill gifta bort sina barn utomlands. Återigen riskerar många skolbänkar att gapa tomma till hösten då barn tvingas till äktenskap utomlands under semestern. 2009 gjorde Ungdomsstyrelsen bedömningen att cirka 70 000 unga begränsades i möjligheten att fritt förhålla sig till giftermål och val av partner. Bilden är sannolikt än mörkare i dag.

ANNONS

Juno Blom är en riktig topprekrytering i kampen mot hedersförtryck, vilket märks i de skarpa förslag som Liberalerna lägger fram. Som tidigare chef för statens kompetensteam mot hedersförtryck har hon stor kunskap i frågan.

Bland annat föreslås att kommuner ska få rätt att hindra hela familjer att resa utomlands om det finns skäl att misstänka att minderåriga kan utsättas för tvångsäktenskap eller könsstympning.

Pass ska kunna beslagtas, och om utresa ändå sker ska stränga straff kunna utdömas. Föräldrar ska inte längre fritt kunna beröva sina barn deras svenska medborgarskap, vilket i dagsläget försvårar för myndigheter att hjälpa till.

Om flickor inte får delta i simundervisning ska föräldrar kunna tvingas till samtal, och asylsökande barn ska direkt vid ankomsten informeras om sina rättigheter och få frågor om våld, påtvingade relationer och könsstympning.

Förslagen må låta radikala, men de behövs. När Göteborgs-Posten ringde till 40 kommunala förskolor i Göteborg, Malmö och Stockholm visade det sig att 27 stycken var villiga att påtvinga barnen slöja (4/6). En förskola kunde till och med tänka sig att filma en flicka via Facetime så att föräldrarna kunde se att slöjan inte togs av.

Det anstår inte ett land som gör anspråk på att vara ett föredöme i världen vad gäller jämställdhet. Flickor i Sverige ska ha samma möjligheter som andra medborgare att forma sina liv. I det ingår att kunna ta del av all skolundervisning och att själv få välja om, och med vem, man ska gifta sig. Det kräver en regering som tar hedersfrågor på allvar, och som förmår värna rättigheterna även för de mest utsatta i vårt land.

ANNONS

Att regeringen underlåtit att ta tag i hedersförtrycket under fyra år i regeringsställning är ett svek mot alla dem som årligen drabbas. Hur det går ihop med feminism förstår bara Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

ANNONS