Här på Österskans finns det gott om utrymme för ett nytt kulturhus att växa fram.
Här på Österskans finns det gott om utrymme för ett nytt kulturhus att växa fram. Bild: Cecilia Welin

Mattias Karlsson: Kulturskola på Österskans kan läka Halmstads centrum

Politikerna behöver inte leta länge efter en plats för Halmstads nya kulturskola.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Det var inget mindre än en politisk bomb som briserade i förra veckan. Beskedet att Najadens verksamheter måste avvecklas kan bli den här mandatperiodens största politiska händelse.

Senast i slutet av 2030 måste bland annat kulturskolan som finns inrymd i fastigheten på Söder ha flyttat till andra lokaler. Det innebär att det krävs ett omfattande arbete för kommunen att hitta nya lokaler för kulturskolan, och allra helst samlat på ett ställe. Var dessa lokaler finns kan ingen svara på i dag.

När Anna Fallkvist (M), ordförande för samhällsbyggnadsutskottet, intervjuas i dagens tidning menar hon att det ”finns gott om tid för att hitta en permanent plats som passar för alla kulturens delar. Det är till att vara optimist för det är nog snarare tvärtom. Senast om drygt sex år måste fastigheten på Söder vara utrymd och kulturskolan fått nya lokaler. Det är i dessa sammanhang ingen lång tid.

ANNONS

Efter att kommunens planarbete för den aktuella fastigheten nu har avbrutits ska en lokaliseringsstudie starta, och som ska utgå från de behov som finns. En hint om var den nya kulturskolan kan hamna kan få på hemsidan för Halmstads kommun där följande står att läsa:

”I översiktsplanen finns flera stora områden som ska byggas ut framöver och som kan vara bra platser för verksamheterna att utvecklas på.”

Här behöver de olika politiska partierna, och inte minst styret Ansvar för Halmstad, bekänna färg om vad de anser om kulturskolans framtid. Det finns ingen tid att förlora.

Snart har det gått en hel vecka sedan beskedet om Najadens avveckling, och Ansvar för Halmstad har inte kunnat komma med ett gemensamt svar för hur man ser på framtiden för kulturskolan. Att man troligen vetat om detta sedan i slutet av förra året gör inte saken bättre.

Kom igen nu Ansvar för Halmstad. Ta taktpinnen, och visa var kulturskolan ska stå! Det är politiken som ska styra Halmstads utveckling, inte tjänstepersonerna på Rådhuset.

Ni behöver inte leta så länge efter en lämplig plats för kulturskolan, den finns mitt i centrum i form av Österskans. Platsen är i dag helt öde och i stort behov av nybyggnation för att läka stadskärnan. Ett nytt kulturhus på Österskans är en ”win-win” för alla.

ANNONS
ANNONS