Svängdörrar. Fängelsestraff ska inte vara valfria. Den som inte inställer sig eller rymmer bör få utökat straff.
Svängdörrar. Fängelsestraff ska inte vara valfria. Den som inte inställer sig eller rymmer bör få utökat straff. Bild: Caisa Rasmussen / TT

Kriminella ska inte kunna rymma från sina straff

Dömda brottslingar kan slippa avtjäna sitt straff om de håller sig undan svenska myndigheter tillräckligt länge. Den som sitter i fängelset kan lika väl passa på att rymma – för straffet förlängs inte om man blir fritagen.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

De senaste dagarna har svenska folket lärt sig att det inte är olagligt att rymma från fängelset. Det var inget försenat aprilskämt gemene man kunde ta del av när de fick läsa om de två uppmärksammade fängelserymningarna i Norrköping och Södertälje. Två grovt kriminella som dömts för mordförsök respektive mord lyckades båda rymma från fängelset.

Brottslingarna är därmed nu på fri fot, vilket enligt de flesta antas innebära en ytterligare påföljd såsom ett längre straff eller försämrade chanser till villkorlig frigivning. Det är tyvärr inte så verkligheten ser ut och det är bara början på ett illavarslande mönster inom svensk kriminalpolitik.

ANNONS

Om man börjar syna lagstiftningen går det att hitta ännu ett sätt på vilket kriminella kan undslippa straff. Det finns onekligen en viss ironi i att det inte är olagligt att rymma från fängelset där du avtjänar ett straff för att ha begått ett brott. På samma tema finns ett utbrett problem med att dömda brottslingar helt enkelt inte dyker upp när de ska börja avtjäna sitt fängelsestraff.

Under 2021 rapporterades att nästan 1 000 personer höll sig undan sina fängelsestraff. Om brottslingarna håller sig borta tillräckligt länge leder det till att det ursprungliga fängelsestraffet preskriberas – det vill säga att verkställigheten av straffet aldrig påbörjas och därmed blir det preskriberat.

Att inte inställa sig hos Kriminalvården för att avtjäna ett fängelsestraff är i dagens läge inte olagligt, vilket leder till att dömda brottslingar hinner smita iväg, troligtvis utomlands, för att undslippa påföljd. Normalt har brottslingar som inte suttit häktade under rättegångstiden 75 dagar på sig för att inställa sig till fängelset. Det är en i sammanhanget lång tid mellan att domen vunnit laga kraft och den tid den dömde förväntas börja avtjäna sitt straff. En uppenbart för lång tid givet att så många lyckas hålla sig undan.

Redan under 2020 tillsatte regeringen Löfven en utredning om att genomföra en översyn av den straffrättsliga regleringen av preskription (2020:91). Utredningen pekar på att cirka 100 utdömda fängelsestraff preskriberas varje år i Sverige, trots ett stort allmänt och enskilt intresse för att utdömda fängelsestraff faktiskt verkställs.

ANNONS

En god idé skulle därför vara en ny lag om avskaffad preskription för tidsbestämda fängelsestraff, vilket föreslås i utredningen som landade på nätta 313 sidor i december 2021. Den har sedan dess gått på remiss, men än har regeringen inte lagt något nytt lagförslag.

Det börjar bli hög tid för regeringen att göra slag i saken, särskilt efter en högljudd valrörelse om en i grunden ny svensk kriminalpolitik. Redan 2021 föreslog Moderaterna att den som håller sig undan sitt fängelsestraff bör riskera ytterligare fyra års fängelsestraff. Dags för justitieminister Strömmer att lyfta frågan och låta träklubban falla. Rymningar ska otvivelaktigt ses som olagliga med ytterligare påföljd som konsekvens.

ANNONS