Efter gokartens räddning kan det vara dags för kulturen.
Efter gokartens räddning kan det vara dags för kulturen. Bild: HP/arkiv

Kovändning om gokart kan ge hopp för kulturen

1 800 namnunderskrifter till stöd för gokartbanan på Östra stranden ledde till att politikerna tänkte om. Detsamma borde gälla för ett nytt kulturhus i Halmstad.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS

Östra strandens gokartbana är inne på slutvarvet. Den 1 oktober går arrendeavtalet med kommunen ut och banan måste stänga för gott. Det innebär att en drygt 40-årig tradition går i graven och det är helt slutkört på gokartbanan.

Bakgrunden är att nästa etapp av Södra infarten kommer att omfatta marken där banan ligger i dag. Det är en efterlängtad infrastruktursatsning som kommer att vara en viktig pusselbit för Halmstads framtid, även om det innebär att gokarten drabbas.

De två ägarna till banan, Peter Emmot och Mikael Malm, har dock inte gett upp. De har gång på gång uppvaktat kommunen om att få en annan mark dit deras gokartverksamhet kan flytta. När Hallandsposten i december förra året intervjuade mark- och exploateringschefen Magnus Sjöberg gav han ett något svävande besked.

ANNONS

”Vi siktar på att hitta en ny plats. Men just nu är det för tidigt att spekulera eller lova något”, sa han till HP.

Därefter har det egentligen inte hänt så mycket från kommunalt håll. Men ägarna gav sig inte och under sommaren har de samlat in namnunderskrifter till stöd för gokartbanan. Under tre veckor skrev 1 800 personer på uppropet och på onsdagen lämnades namnunderskrifterna in till kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman (M), vilket HP rapporterat om.

Nu låter det annorlunda från kommunen, och man kan tänka sig att erbjuda mark i Villmanstrand, som man just nu håller på att ta fram en ny detaljplan för.

”Detaljplanen ska rymma både verksamheter och besöksanläggningar. Det är den lösningen som vi jobbar med på kommunen, och jag känner att det är en positiv lösning”, säger Jonas Bergman till Hallandsposten.

Nu dröjer det troligen minst ett par år innan detaljplanen för Villmanstrand är på plats, och bland annat en gokartbana kan etableras på området. Ändå visar detta på att kommunen kan påverkas, och därmed komma med konstruktiva lösningar när verksamheter måste läggas ner.

Detsamma borde alltså vara möjligt för det gamla Kulturhuset i Folkparken där det planeras för nya bostäder, en fråga som har vållat mycket debatt i Halmstad.

ANNONS

Förvisso har det byggts ett nytt kulturhus på Söder i Hallandspostens tidigare lokaler, men som många kulturutövare har påpekat är de lokalerna bäst lämpade för musikverksamhet. Annan kulturverksamhet som till exempel inom teater och scenkonst har däremot blivit nästan hemlös efter att Kulturhuset i Folkparken bommade igen. Men hittills har politikerna inte hörsammat kraven på att antingen rädda det gamla kulturhuset eller att erbjuda kulturen ett nytt hem.

Den överraskande kovändningen om gokarten borde därför kunna visa vägen för ett nytt kulturhus i Halmstad, politikerna kan påverkas och tänka om.

Tomma lokaler är det inte brist på i Halmstad, gamla kulturhuset utmed Nissan vid Stadsbiblioteket kan vara en lämplig plats. Vill man så kan man. Då gäller det bara för politikerna att ge sig till känna. När kommer det gensvaret?

ANNONS