Korvgubben talar.
Korvgubben talar. Bild: Jari Välitalo

Korvkvaliteten är inte Halmstadbornas ansvar

Min uppmaning till er kära medborgare, fall inte för kommunfällan och tro att Halmstad alltid vet bäst. Fria och oberoende medier är viktiga för att granska makten.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Det pratades korv på tisdagens kommunfullmäktige. Folkomröstningen om hotellet var på tapeten och kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman (M) kommenterade den konsultrapport som kommunen beställt om hotellbygget, och vars slutsatser fått stora politiska konsekvenser, utan att någon egentligen verkar ha sett rapporten.

”Om jag har ätit fyra toppengoda korvar måndag till torsdag och sedan äter en dålig korv på fredag. Då är det helt orimligt att hävda att fredagskorven är toppen bara för att de första fyra korvarna var det. En dålig korv är en dålig korv, och en dålig konsultrapport är en dålig konsultrapport”, sa Jonas Bergman.

Anledningen till denna korvliknelse är HP:s rapportering om den aktuella konsultrapporten. Eftersom Hallandsposten hittills inte fått ta del av själva rapporten har tidningen i stället granskat kommunens upphandling och då kommit fram till att uppdraget getts till ett företag med konsulter som har fått toppenbetyg. Men denna granskning gillades inte av Jonas Bergman.

ANNONS

”Kära ledamöter, fall inte i den här HP-fällan att förenkla världen till enkla sanningar som några ledamöter har gjort här i dag. Till exempel den fälla om den förtida värderingen av konsulten som fick toppenbetyg innan rapporten togs fram”, sa Jonas Bergman.

Men frågan bör då ställas till den högsta ansvariga politikern i Halmstad. Vad är ditt ansvar för att även den femte korven är av god och hög kvalitet? Man kan nämligen inte förvänta sig att någon annan ska ta ansvar för korvarna är goda än just politikerna.

Jonas Bergmans uttalande om Hallandspostens granskning kan inte heller stå oemotsagd. Min uppmaning till er kära medborgare, fall inte kommunfällan och tro att Halmstad alltid vet bäst. Fria och oberoende medier är viktiga för att granska makten, och det arbetet fortsätter Hallandsposten med. Och fakta i målet är att politiken i Halmstad har påverkats av en konsultrapport som ingen verkar ha sett och vars slutsatser ett fåtal politiker har fått en muntlig redogörelse om.

Det är en märklig situation, och inget som inger något förtroende. Det enda raka är helt enkelt, lägg alla korten på bordet och offentliggör rapporten. Nu.

Det var alltså folkomröstningen om hotellet och detaljplanen över Österskans som fullmäktige hade att ta ställning till tidigare i veckan. Det beslutades då att den skjuts upp till det ordinarie valet i september nästa år. Givetvis kommer det planerade hotellet att prägla valet till kommunfullmäktige.

ANNONS

Det är för tidigt att spekulera i hur de olika partierna kommer att positionera sig i hotellvalet. Ser på man på den större bilden, att Österskans är viktig för stadskärnans utveckling, är det inte fel att väljarna nu får en chans att ta ställning i en fråga som berör många Halmstadbor.

De senaste åren har landets stadskärnor haft en mycket tuff utveckling. När allt fler citybutiker stänger breder en känsla av ödslighet ut sig i flera städer, en utveckling som även har drabbat Halmstad. Även om den negativa trenden tycks har vänt i Halmstad genom ett framgångsrikt lokalt initiativ finns det fortfarande stora utmaningar för cityhandeln.

Nyligen publicerades en rapport om stadskärnans framtid mot bakgrund av coronapandemin och den ökande e-handeln. Det är Johan Anselmsson, professor i marknadsföring på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, som har skrivit rapporten. I rapporten tar han upp tidigare forskning om handel och analyserar resultatet av två enkäter där svenskar i åldern 16–75 år fått svara på vad de anser om cityhandelns utveckling.

En något överraskande slutsats av undersökningen är att förutsättningarna för handel och butiker i stadskärnan rankas mycket högt av väljarna, strax efter äldreomsorg och skolan som ligger i topp.

”Jag anser att studien visar att stadskärnan och handeln i stadskärnan kan, eller rättare sagt, borde bli en kommunal eller regional valfråga 2022. Invånarna i de svenska kommunerna har blivit ännu mer missnöjda med stadskärnorna och är inte alls nöjda med hur politiker och tjänstemän hanterat handeln i kommunen och stadskärnan”, säger Johan Anselmsson i en intervju publicerad på Lunds universitets hemsida.

ANNONS

De senaste veckornas politiska turer om detaljplanearbetet och folkomröstningen bottnar som sagt i den konsultrapport som kommunen har beställt men vars arbete man anser inte håller måttet. För en utomstående betraktare är otroligt svårt att bedöma innehållet i en rapport som inte är tillgänglig. Och det är mycket märkligt att problemen med konsultrapporten som var kända i somras, nu bara två månader före den planerade folkomröstningen, helt kastat om spelplanen.

Det finns alltså en rad frågor som inte är besvarade kring kommunens hantering av processen att ta fram den nya detaljplanen.

För att skämtsamt parafrasera ett populärt uttryck. Detaljplaner är som korvar, man bör inte vara på plats när de tillverkas. Och det är klart som korvspad att det är politikerna som har det högsta ansvaret för hur en kommun utvecklas. Så även för arbetet med att ta fram en ny detaljplan för Österskans.

ANNONS