”Länge bortglömt Knäred,
där förr furstar möttes,
av ny glans omstrålas.
Kraften från dess forsar
Hallands huvudstad ock nått,
tänder ljus i Halmstads slott.”
Så skaldade den dåvarande halländske riksdagsledamoten Ludvig Danström i Hallandsposten till invigningen av Sydsvenska Kraftaktiebolagets kraftanläggningar i Lagan, den 17 september 1910 i Knäred (HP 19/9-1910).
Den storslagna invigningen av de fyra vattenkraftverken i Lagan, två i Knäred, ett i Bassalt och ett i Majenfors, innebar grunden för det som i dag är Eon, och tidigare känt som Sydkraft. Och för en dag fick Knäred utgöra ett nationellt kraftcentrum när de fyra kraftverken började leverera elkraft till stora delar av Sydsverige, vilket de har gjort sedan dess.
Förutom att flera hundra gäster deltog i invigningen i Knäred kom även en stor delegation från Stockholm med bland annat kung Gustaf V och statsminister Arvid Lindman. Och med anledningen av detta skrev riksdagsmannen Danström en längre dikt som publicerades i Hallandsposten, varifrån ovanstående strof kommer.
I den sydsvenska energihistorien spelar Knäred en viktig roll, i och med utbyggnaden av vattenkraften i Lagan i början av 1910-talet.
Det stora med satsningen var inte bara byggandet av de fyra kraftverken utan att elkraften kunde leverera dit den behövdes genom landets dittills längsta kraftledning, som sedan dess levererat ström alltifrån Halmstad i norr till Malmö i söder. Betydelsen av Lagans elektrifiering kan knappast överskattas för den ekonomiska utvecklingen av södra Sverige.
Snart skulle Knäred på nytt kunna ta plats i energihistorien när nästa steg i utvecklingen tas, nämligen att lagra stora mängder elkraft. För som Hallandsposten nyligen rapporterat om så planeras ett av Sveriges största batterilager att anläggas i Knäred (24/8).
Det är det Malmöbaserade Landinfra Energy som vill bygga en lagringsanläggning på 70 megawatt för cirka 700 miljoner kronor i ett industriområde utmed järnvägen i Knäred. Bolagets vd Marcus Landelin förklarar för HP att platsen är vald för att Knäred är ett ”nav för anslutning av förnybar elproduktion”.
Än så länge är det nya batterilagret bara på planeringsstadiet, men anläggningen har verkligen framtiden för sig. De kommande decennierna kommer behovet av ny elproduktion att vara stort i Sverige, och i det närmaste fördubblas jämfört med i dag.
Det är framför allt vind- och solkraft som kommer att stå för en stor del av denna kraftutbyggnad. Men som alla vet så skiner inte solen alltid, och det är emellanåt ganska vindstilla. Då kan stora batterilager vara en viktig lösning för att balansera det framtida elnätet i takt med att förnyelsebara kraftkällor ökar i energimixen.
Sol, vind och vatten är framtidens melodi i den så nödvändiga klimatomställningen att fasa ut fossila energikällor. Och det är med hjälp av energilagring som den förnyelsebara energin kan få ett nytt uppsving i Sverige.
För att avsluta lika poetiskt som i inledningen: Jag har sett framtiden – och den stavas batterilagring.