Sommaren 2023 har redan gått till historien som en av de varmaste någonsin. Och runt om i världen har det rapporterats om värmeböljor och skyfall med fara för både liv och hem. Skogbränder har plågat den grekiska övärlden och Italien har tampats både med extremt höga temperaturer och häftiga regn- och hagelskurar som sköljt bort både bilar och gator.
Det var bara en tidsfråga innan extremvädret skulle nå även Sverige. Under söndagen började ett djupt lågtryck dra in över landet söderifrån med mycket regn och kraftiga vindar. SMHI gick ut med ett flertal varningar för kraftig vind, översvämningar och höga flöden. Den allra högsta varningen, röd nivå, gällde bland annat höga flöden i Hallands län. Och på tisdagen förvärrades läget när åar och bäckar fylldes på med vatten norrifrån och vinden vände och tog sats västerifrån.
Utmed västkusten rapporterades om översvämningar i Göteborg när vattnet steg kraftigt i Göta älv och bland annat Fiskehamnen hamnade under vatten. På grund av det stora trycket från regnvattnet tvingades reningsverken att släppa ut orenat avloppsvatten – läs bajsvatten – i Göta älv. I Halland var läget någorlunda stabilt sent på tisdagseftermiddagen, även om vattenståndet var långt över det normala vid bland annat Nissans mynning i Halmstad. Men faran är långt ifrån över.
Många är de svenskar som känner att årets sommar inte blev som väntat. Lågtryck efter lågtryck har gett en ovanligt blött julimånad. Och augusti har hittills inte varit så mycket bättre. Men för sydeuropéer är det precis tvärtom, den nordiska svalkan är det som man vill ha, inte den extrema hetta som varit runt Medelhavet. Den här sommaren har mycket ställts på ända, och det finns en orsak till det – klimatförändringar och en högre global medeltemperatur.
Klimatförändringar är en global utmaning men dess konsekvenser kommer alltid att vara lokala. I Halmstad och i södra Halland är bland annat kustområdena särskilt utsatta och hotas av erosion till följd av högre havsnivåer.
Enstaka oväder gör inget förändrat klimat. Men när så kallade 50-årsregn blir vardag kan vi vara säkra på att klimatförändringarna är här. Extremväder är allt mer det nya normala, och Sverige är långt ifrån förskonat från detta. Tisdagens dramatiska översvämningar i Åre med stora materiell skada som följd är ett talande exempel på det.
På ett globalt plan ligger lösningen i att utsläppen av växthusgaser måste minska, framför allt genom att fasa ut de fossila energikällorna. Men tyvärr går den energiomställningen i nuläget för långsamt. De pågående klimatförändringarna innebär också det dystra faktum att vi måste anpassa oss till ett mer extremt väder.
För södra Halland handlar det bland annat om att förbereda för högre vattennivåer, både i form av högre havsnivåer och i samband med extremväder. Här finns det absolut mer att göra för att rädda både liv och hem. Alternativet, en så kallad planerad reträtt, är det nog få som önskar.
Visserligen pågår det till exempel i Halmstad ett ambitiöst arbete med klimatanpassningar för de mest utsatta områden i kommunen. Men i takt med ett allt mer extremt väder behöver det arbetet växla upp i tempo. Klimatet – och klimatanpassningarna – kan inte vänta.