Expressen och Dagens Arbete har avslöjat att högerextrema personer arbetar som ordningsvakter och väktare. Granskningen har fått stor uppmärksamhet i media. “Kopplingarna till högerextremism är en fara för demokratin”, skriver Helle Klein, chefredaktör på Dagens Arbete. Hennes egen före detta livvakt ska, utan hennes vetskap, varit politisk extremist.
Personer med kopplingar till våldsbejakande extrema rörelser är knappast lämpade för att skydda andra. Att alla, inklusive ordningsvakter och väktare, har rätt till åsiktsfrihet är en annan sak.
Men det finns ett annat problem med väktare och ordningsvakter, som Klein också lyfter: de tar över polisens roll. Säkerhetsföretagens årsrapport från 2018 visar att antalet anställda i säkerhetsföretag 2017 uppgick till 26 100. Antalet tjänstgörande poliser uppgick samma år till 17 500, enligt Polisförbundet. Kommunernas och regionernas nota för säkerhetstjänster landade samtidigt på 1,6 miljarder, visar en sammanställning från Dagens Samhälle.
Vad som sker, i spåren av den ökade brottsligheten och minskade polisstyrkan, är alltså en privatisering av ordningsmakten.
Ordningsvakter och väktare fyller givetvis en funktion. Deras arbete är viktigt. Men dessa yrkesgrupper ska vara ett komplement till poliser, inte ersätta dem.
Utvecklingen mot ett väktarsamhälle är problematisk av flera skäl. Kommuner och regioner tvingas ta på sig stora kostnader eftersom staten inte klarar av att upprätthålla lag och ordning. Våldsmonopolet läggs ut på entreprenad till privata företag.
Det ökade antalet ordningsvakter och väktare kan dessutom vara förvirrande för allmänheten. Vad är det egentligen för skillnad på en väktare, en ordningsvakt och en polis? Uniformerna är snarlika och deras uppgifter i det offentliga verkar framstå som likartade.
Men det är stor skillnad. Poliser studerar fem terminer med aspiranttjänstgöring. Utbildningen innehåller teoretiska moment som juridik och beteendevetenskap, och praktiska övningar som fältstudier och färdighetsträning. Ordningsvakter utbildas av polisen, har rätt att använda batong och handfängsel, samt i sällsynta fall skjutvapen. Men utbildningen är betydligt kortare – 80 timmar, motsvarande två veckors heltidsstudier. Väktare har inga särskilda befogenheter att använda våld utöver den rätt alla har, som nödvärn och envarsgripande.
Det är alltså uppenbart fel att ordningsvakter, och framförallt väktare, övertar polisuppgifter. Att ordningsvakter arbetar vid krog- entréer och att väktare skyddar byggnader är helt i sin ordning – det är det de är anställda för – men de ska inte ha som uppgift att upprätthålla trygghet och säkerhet i en hel stadskärna.
På tisdagen (19/3) meddelade inrikesminister Mikael Damberg att regeringen avser att se över lagen. Utbildning och befogenheter för ordningsvakter ska ses över. Det är bra, men det löser inte det grundläggande problemet: Sverige har för få poliser.