Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson under onsdagens budgetdebatt.
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson under onsdagens budgetdebatt. Bild: Claudio Bresciani/TT

Karin Pihl: Jobbskatteavdraget gör Sverige rikare

Jobbskatteavdraget är bra för samhällsekonomin eftersom det bidrar till att öka tillväxten på lång sikt. Dessutom blir det mer lönsamt att jobba.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

På onsdagseftermiddagen fick alla panka julklappsshoppare ett glatt besked. Januari brukar betraktas som den fattiga månaden efter julens klapp- och matinköp. Men i år stärks svenska löntagares ekonomi tack vare Moderaternas och Kristdemokraternas budget.

Sedan Centerpartiet och Liberalerna meddelat att de inte tänkte rösta för den S-ledda regeringens övergångsbudget stod det klart att M+KD-alternativet skulle vinna i kammaren. Så blev det också.

Strax efter klockan fyra på onsdagen klubbades den borgerliga budgetmotionen av riksdagen. Det innebär att Sverige regeras på en borgerlig budget det kommande året, oavsett vilken regering som tillträder. Visst går det att göra ändringar i vårbudgeten, men de breda linjerna ligger fast.

ANNONS

Budgeten innehåller skattesänkningar för 20 miljarder kronor. Pensionärer får sänkt skatt och brytpunkten för statlig inkomstskatt höjs. Den som tjänar mindre än 42 000 kronor i månaden slipper betala skatt till staten.

Det bästa med skattesänkningarna är dock att jobbskatteavdraget gör comeback. Från den 1 januari nästa år får alla som jobbar sänkt skatt med som mest 210 kronor i månaden. Pengarna tas bland annat från ineffektiva arbetsmarknadsreformer och bidrag till byggbranschen.

Jobbskatteavdragen är de enskilt viktigaste reformerna som de två regeringarna Reinfeldt genomförde. Skattesänkningen är mästerligt utformad. Procentuellt sett gynnas låginkomsttagare mest. Kommuner och landsting drabbas inte eftersom staten står för kostnaderna.

De fem jobbskatteavdragen har gett en person med en lön på 27 000 kronor – medianinkomsten i Sverige – en skattereduktion på omkring 2 000 kronor i månaden. Det är en tredjedel av snitthyran för en lägenhet på 70 kvadratmeter och mer än hälften av en vuxen persons matkostnad varje månad.

Jobbskatteavdraget är moraliskt rätt, eftersom människor får behålla mer av sin inkomst. Sveriges företags- och kapitalskatter ligger inom OECD-snittet, men skatterna på arbete sticker ut. Rättviseaspekten är dock inte det enda argumentet för reformen.

Skattelättnaden är bra för samhällsekonomin eftersom den bidrar till att öka tillväxten på lång sikt. När hushållens disponibla inkomster stiger ökar konsumtionen och därmed sysselsättningen. Dessutom blir det mer lönsamt att jobba, vilket gör att fler också gör det.

ANNONS

Men är inte jobbskatteavdraget samma gamla politik som allianspartierna drivit i över ett decennium? Det kanske det är. Men det är inte sämre politik för det. Att staten finansierar en skattereduktion för låginkomsttagare är dessutom än mer angeläget i dag jämfört med tio år sedan.

Kommunal- och landstingsskatterna, som procentuellt sett kostar alla kommuninvånare lika mycket oavsett inkomst, kommer att höjas på många håll i landet. Då underlättar en skattelättnad från staten. Jobbskatteavdraget var och är en briljant reform.

Karin Pihl
Karin Pihl
ANNONS