Tre av sex näringsidkare på Compagnie 15 – Martin Sochor, Hanna Charlotta Pantzar och Jenny Grahn.
Tre av sex näringsidkare på Compagnie 15 – Martin Sochor, Hanna Charlotta Pantzar och Jenny Grahn. Bild: Mattias Karlsson

Mattias Karlsson: Jag har sett citys framtid – och den finns runt hörnet

Jag hoppas att fler mötesplatser som på Compagnie 15 på Klammerdammsgatan kan växa fram i Halmstads city.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Vem bor här? Frågan kommer till mig när jag kliver in genom butiksdörren på Klammerdammsgatan 15 i centrala Halmstad. Butikslokalen rymmer nämligen inte en verksamhet utan hela sex olika.

Därinne är det en helt annan värld som öppnar upp sig än den förväntade. Som besökare möts man av en mängd olika prylar, möbler och andra varor i en skön blandning. Längre in i lokalen skymtar både ett inrymt kafé och hantverkare. Och allt detta är en verksamhet som har vuxit fram på lite drygt ett år mitt i centrala Halmstad – Compagnie 15.

Jag befinner mig här för att en av lokalens hyresgäster, Martin Sochor, bjudit in mig via en Facebook-kommentar på en ledartext tidigare där jag skrev om de mörka molnen över Halmstads stadskärna. Detta med anledning av att Gallerian vid Stora torg har tomma lokaler, ett öde som delas av fler fastigheter i city.

ANNONS

Men Martin Sochor beskriver en helt annan sida av myntet, nämligen att det faktiskt sker en utveckling av stadskärnan.

”Här samverkar vi på riktigt – våra 6 ordinarie verksamheter i gemensam lokal i fantastisk samklang med fastighetsägare och grannar”, skriver han i kommentaren, och fortsätter:

”Så Mattias – när du skriver att gallerian är öde och ’så ser det också ut vart man än vänder blicken i Halmstads centrum’ så är det inte med verkligheten överensstämmande!”

Jag tar inbjudan på orden, och tar mig till Klammerdammsgatan. Det blir en kvarts promenad från Strandgatan 1 utmed Nissan till city. Jag passerar Stora torg och går in på Storgatan. Det är liv och rörelse i staden, men jag passerar också tomma lokaler på flera ställen. Men det är en annan värld som väntar runt hörnet när jag kliver in i butikslokalen på Klammerdammsgatan.

Det som började som en pop up-butik i december 2022 har sedan dess växt till att i dag omfatta hela sex olika näringsidkare med olika inriktningar. Först in var Patrik Henningsson med Patriks Prylar. Därefter har silversmeden och smyckesdesignern Hanna Charlotta Pantzar etablerat sig där, följt av tapetseraren Jenny Grahn, sömmerskan Sara Johansson och baristan Martin Sochor. Sist in är möbelsnickaren Håkan Eriksson.

ANNONS

Det som alltså som till en början var en tillfällig verksamhet har nu etablerat sig som en mötesplats mitt i centrum. Och när jag träffar tre av näringsidkarna denna torsdagseftermiddag för ett samtal bubblar det av både nya planer och framtidstro. Musik i butik är redan en verksamhet som dragit i gång, samt galleri. Det som för lite över ett år sedan var en tom butikslokal har nu alltså blivit en livaktig mötesplats.

Samtalet kommer in på de utmaningar som city har, och vad som behövs för att göra centrum mer attraktivt.

”Det är ett starkt fokus på att butiker ska komma tillbaka till city, men jag tror inte bara på det. Man måste i stället skapa anledningar för människor att komma in till centrum”, säger Martin Sochor och pekar på att det behövs mer aktiviteter i stadskärnan och detta behöver alltså inte nödvändigtvis vara affärer. Dessa aktiviteter kan utgå både från fasta mötesplatser till exempel ett kulturhus eller musikscener eller tillfälliga event med lokal förankring, menar han.

Martin Sochor vill också lyfta fram att Halmstads city behöver vara unikt. För en utomstående besökare i Halmstad är det inte de stora affärskedjorna som erbjuder detta. Här kan i stället Compagnie 15 stå just för det unika, och som vara en värdefull upplevelse att ta med sig hem för till exempel turister.

ANNONS

Att beskriva den verklighet vi lever i är givetvis en balansgång. Är glaset halvtomt eller är det halvfullt? När butik efter butik bommar igen i Halmstads stadskärna är det givetvis en mycket negativ utveckling för både handlare och invånare. Halmstads innersta hjärta håller långsamt men säkert på att sluta slå. Men bilden av stadskärnan är inte entydig, det finns också verksamheter som öppnar, och mitt i all bedrövelse frodas. Och där är Compagnie 15 ett lyckat exempel.

För att lyckas med det behövs dock att man tänker i nya banor. Det som har fungerat förr kanske inte är det som fungerar i framtiden. Våra köpmönster förändras hela tiden, och inte minst har näthandeln blivit en tuff utmanare till detaljhandeln i centrum.

För tre år sedan lyfte jag här på ledarplats fram forskning som visar att framtiden för en stadskärna kan ligga i historien, hundra år tillbaka tiden. Det handlade om två forskare, Cecilia Fredriksson och Ola Thufvesson, som studerat butiksutbudet i Helsingborg under drygt hundra år.

Deras studie visade att utvecklingen av centrumhandeln allt mer börjar likna den som fanns i början av 1900-talet. Då för hundra år sedan fanns det framför allt speceriaffärer, verkstäder, hantverkare och kaféer i centrum medan 1990-talets stadskärna dominerades av klädbutiker, skoaffärer och större varuhus. Trenden nu är tydlig, det är mer service som flyttar in till centrum, till exempel skräddare och tapetserare. I min ledartext tog jag fasta på detta, och skrev följande:

ANNONS

”Kanske finns framtiden för Halmstads centrum i att kunna erbjuda mer service än just traditionell handel. Det behövs också fler mötesplatser så dagens utveckling med fler kaféer är inte fel.”

Detta skrevs alltså för tre år sedan, och är kanske än mer aktuellt i dag. Framtiden för Halmstads stadskärna kan helt enkelt finnas runt hörnet, in på Klammerdammsgatan. Jag hoppas verkligen att fler mötesplatser som Compagnie 15 kan växa fram i Halmstads city.

ANNONS