Skyddsvärda. Husdjuren är det viktigaste i många människors liv och skapar trygghet och välmående. Därför är det rimligt att man får ta dem med sig om kriget eller krisen kommer.
Skyddsvärda. Husdjuren är det viktigaste i många människors liv och skapar trygghet och välmående. Därför är det rimligt att man får ta dem med sig om kriget eller krisen kommer. Bild: Martin Meissner

Inkludera husdjur i totalförsvaret

Risken finns att våra husdjur står utan skydd i händelse av kris eller krig. Som regelverket ser ut i dag får svenska husdjur inte följa med om husse och matte evakueras eller hänvisas till skyddsrum.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Hundarna Zeus och Bella och en väska med hundmat. Det var det som Julia Osovaja och Filip Voenov tog med sig när ryska styrkor bombade Charkiv. Det ukrainska paret prioriterade inte att ta med sig något annat när deras hem lades i ruiner. Flyktingarna har fått en fristad i Sverige och berättar för en reporter från Svenska Dagbladet att det inte fanns på kartan att överge hundarna i brinnande krig. På Instagram har vi även kunnat följa katten Stepans flykt med sin matte Anna. Stefan är Ukrainas mest kända katt, hans populära konton i sociala medier har över en miljon följare.

ANNONS

På grund av kriget har EU-kommissionen uppmanat unionens medlemsländer att tillämpa flexibilitet vid införsel av husdjur från Ukraina. Enligt svenska Jordbruksverket råder därför force majeure-undantag för arterna katt och hund som kommer med sina ägare från det krigsdrabbade landet. Men hur skulle det gå för svenska husdjur om krig och katastrof drabbar vårt land? Den frågan diskuterar tre forskare från Försvarshögskolan i en vetenskaplig artikel med rubriken ”Människans sociala relationer med djur – En utmaning för totalförsvaret?”

Forskarna Arita Holmberg, Aida Alvinius och Miranda Holmberg varnar, i senaste numret av Sociologisk tidskrift, för risken att våra husdjur står helt utan skydd i händelse av kris eller krig. Som regelverket ser ut i dag får svenska husdjur inte följa med om husse och matte evakueras eller hänvisas till skyddsrum. Relationen mellan människa och husdjur har förändrats sedan kalla kriget. Husdjurens välbefinnande är viktigare för befolkningens försvarsvilja.

Sverige ligger efter många andra länder när det kommer till att erkänna behovet av att säkerställa evakuering av husdjur. Forskarna menar därför att svenska husdjurs juridiska status måste ändras så att de inkluderas i totalförsvaret. De internationella erfarenheter som finns av kriser och krig tyder på att civilbefolkningen försöker göra allt för att skydda sina djur.

ANNONS

Det här är ingen liten fråga. Vi som har sällskapsdjur är en stor grupp. I var tredje hem i Sverige bor katter, hundar eller andra husdjur. Anknytning mellan ägare och husdjur kan vara mycket stark. Att överge en pälsklädd familjemedlem kan därför bli traumatiskt. När vi knyter an till djur aktiveras samma psykologiska och biologiska mekanismer i oss som när vi knyter an till en människa. Risken finns därför att både barn och vuxna vägrar låta sig evakueras om de inte får ta med sina djur. Dessutom ska vi inte glömma att när djurägare klappar sin hund eller katt stimuleras hormonet oxytocin som dämpar oro och stress. Att kroppens lugn-och-ro-system aktiveras ska inte underskattas när människor förlorar sin övriga trygghet.

Säkerhetsläget i Europa har försämrats drastiskt. Sveriges försvar är en fråga för hela samhället. Vi vet inte om hundar får följa med oss till himlen som Hasse Andersson frågande sjöng om i sin slagdänga Änglahund. Men svenska hundar och katter borde, likt Zeus, Bella och Stepan, få följa med husse och matte om kriget kommer.

ANNONS