Majblommesäljaren Murhaf Hamid har slagit nytt försäljningsrekord.
Majblommesäljaren Murhaf Hamid har slagit nytt försäljningsrekord. Bild: Johan Nilsson/TT

Inhumant att Murhaf inte har rätt att stanna i Sverige

Är man född i Sverige och har bott här i mer än elva år borde man också ha all rätt att vara här.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Det är på många sätt en solskenshistoria, den om Murhaf Hamid som säljer majblommor i skånska Glimåkra.

Först gick det inte alls bra för elvaårige Murhaf att sälja majblommor. Han mötte vuxna som var otrevliga och ville fösa bort honom från offentliga platser. Detta fick en familjevän att skriva ett inlägg på sociala medier om att Murhaf var nedstämd och att hans försäljning gick dåligt. Inlägget blev viralt, och försäljningen sköt i höjden.

Spridningen på inlägget blev än större när Murhaf Hamid fick rasistiska kommentarer, och en kvinna som utger sig för att vara sverigedemokrat kallade pojken för ”jävla blatteunge”. Sverigedemokraterna har nu tagit avstånd från kvinnans inlägg.

ANNONS

På onsdagen hade Murhaf sålt majblommor för över fyra miljoner kronor, vilket är ett nytt försäljningsrekord, och siffran lär stiga ytterligare. Men bakom denna solskenshistoria finns det också en brutal verklighet.

Murhaf är född och uppvuxen i Sverige men har trots det inget uppehållstillstånd. Han ska egentligen utvisas till Etiopien, ett land han aldrig har varit i. Men på grund av verkställighetshinder kan han och hans familj inte utvisas dit.

Detta är Sveriges migrationspolitik, och framför allt den som regeringen står för. I fallet med Murhaf är det uppenbart att det är en inhuman politik. Han har själv inte på något sätt valt sitt liv i Sverige. Ändå får han inte vara kvar här.

Det som nu har hänt är en fantastisk historia. Murhaf Hamid också hyllats av flera partiledare från höger till vänster – med rätta. På Twitter tackar KD-ledaren Ebba Busch Murhaf och alla som säljer majblommor för den ”fina insats ni gör för våra allra minsta” och statsminister Ulf Kristersson (M) skriver på Facebook att elvaåringens försäljning är en ”hjälteinsats”.

Men låt det inte stanna vid detta utan lyssna också på Murhaf Hamids största önskan, den om att få ett uppehållstillstånd. Han är som sagt född i Sverige, och har bott här i nästan tolv år. Att han inte får samma förutsättningar som sina jämnåriga kamrater är inte värdigt Sverige.

ANNONS

Frågan bör därför ställas till både Ebba Busch och Ulf Kristersson: Går det att hylla Murhaf Hamids insats och samtidigt vara för att han inte ska få lov att stanna i Sverige? Svaret på den frågan borde vara nej.

Är man född i Sverige och har bott här i mer än elva år borde man också ha all rätt att vara här. Det är en human migrationspolitik.

ANNONS