Allmänheten varnades för otjänligt vatten i Mellbystrand tre dagar för sent.
Allmänheten varnades för otjänligt vatten i Mellbystrand tre dagar för sent. Bild: Jonatan Gernes

Information till allmänheten om fara får inte utebli

Att det är semestertider är förstås ett skäl som inte kan accepteras när det gäller utebliven information om pågående faror.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Under måndagen efter lunchtid meddelade Laholms kommun via sociala medier och kommunens hemsida att man avråder från bad på grund av otjänligt vatten vid Birger Pers väg, Kolonivägen och Fiskaregatan. Senare kom också skyltar upp vid nedfarterna. Efter allt regnande var det så kallad bräddning som gjorde att ”bajsvatten” rann ut på stranden. Nu avråder kommunen dessutom från bad i Glänninge sjö och Sjöalt.

Allmänheten varnades tre dagar för sent då skadan upptäcktes redan under fredagen av en privatperson som också slog larm. En viss självinsikt finns hos de ansvariga på Laholms kommun och Laholmsbukten VA. Svepande förklaringarna avslöjar dock allvarliga brister hos de ansvariga. Kommunikationen hade brustit på alla håll och kanter.

ANNONS

Stränderna i södra Halland är varje sommar populära besöksmål. Att det är semestertider är förstås ett skäl som inte kan accepteras när det gäller utebliven information om pågående faror. Extremväder och andra olyckor som kan påverka människor händer ibland. Riktigt allvarligt riskerar det bli när allmänheten inte ens informeras.

På senare tid har också Hallandstrafiken testat tålamodet hos sina resenärer angående inställda eller helt uteblivna avgångar. Detta trots tillgången till modern teknik som appar i mobilerna och möjlighet till digitala medier. Problemen hopar sig ibland med en landsomfattande brist på bussförare eller extremt mycket regn då varken tåg eller bussar kan köra de vanliga rutterna.

Efter att ha varit tämligen tillbakalutade vid störningar visade Hallandstrafiken under stormen Hans att man tog informationsbehovet på allvar. Under några dagar avråddes resenärer att ens försöka åka kollektivt på delar av Västkustbanan och vägarna i Halland. Nya informationsskärmar med löpande information kommer också att sättas upp vid Resecentrum i Halmstad, vilket är bra.

ANNONS