Glada miner hos de ansvariga kommunråden.
Glada miner hos de ansvariga kommunråden. Bild: Jari Valitalo

Högtflygande planer kan bli verklighet i Halmstad

Halmstads samarbete med Heart Aerospace kan bli ett lyft för flygplatsen, och hela kommunen.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

I veckan undertecknade Halmstads kommun en avsiktsförklaring med elflygsplanstillverkaren Heart Aerospace om att arbeta för en etablering av företagets utveckling och produktion av elflygplan vid Halmstads flygplats.

Skulle etableringen gå i hamn blir den världens första kommersiella industri för elflygplan. Detta är en mycket välkommen nyhet, inte bara för Halmstads flygplats utan för hela kommunen.

Det var på en presskonferens i tisdags som det politiska styret Ansvar för Halmstad presenterade den smått sensationella nyheten, och det var många glada miner hos de ansvariga kommunråden.

”Det här är ett jättestort steg för oss i Halmstads kommun. Det är något som vi är extremt stolta över att få till. Det här har skett i en hård konkurrens med övriga Kommunsverige”, sa kommunstyrelsens ordförande Stefan Pålsson (S).

ANNONS

Han poängterade dock att det handlar om en avsiktsförklaring, det vill säga att båda parter vill få till detta men att det inte finns ett färdigt avtal. Nu inleds processen med att få ihop ett avtal som innebär att Göteborgsbaserade Heart Aerospace flyttar delar av sin verksamhet till Halmstads flygplats, och då inte minst den framtida expansionen som företaget står inför.

Heart Aerospace hade tidigare en avsiktsförklaring med Göteborgs kommun om att expandera sitt företag vid Säve flygplats, men i början av februari skrotades de planerna eftersom etableringen där skulle bli för dyr. Därefter har det gått fort, och i veckan blev det alltså klart med avsiktsförklaringen med Halmstad.

”Det här arbetet kommer att kräva en rad beslut, det är mycket som ska till”, sa Stefan Pålsson på presskonferensen, för att understryka vad kommunen behöver göra att få ihop avtalet med Herat Aerospace. Om allt går som det ska kan ett avtal mellan de två parterna vara klart senast till årsskiftet.

I den så nödvändiga klimatomställningen ställs hela världen inför en rad svåra utmaningar i att få ner utsläppen av växthusgaser. En riktigt svår nöt att knäcka är flygindustrin som slukar mycket fossil energi, men nu händer det positiva saker även inom detta område.

ANNONS

För att få lite perspektiv i hur snabbt den tekniska utvecklingen kan gå behöver man bara blicka fem år tillbaka i tiden. Då startade Anders Forslund företaget Heart Aerospace med syftet att utveckla ett elflygplan för kommersiell flygtrafik, och som drivs med elbatterier. Det som då var en i det närmaste utopisk idé har nu stora möjligheter att faktiskt lyckas. Målet är att leverera de första elflygplanen 2028.

I dag sysselsätter Heart Aerospace 200 personer och inom ett par år beräknas antalet anställda vara uppemot 500. Företaget har tunga investerare bakom sig och har redan fått flera stora ordrar, bland annat har den amerikanska flygjätten United Airlines lagt en beställning på 200 elflygplan – modellen som nu utvecklas är ett 30-sitsigt flygplan för regionala sträckor.

För Halmstads kommun finns här en gyllene möjlighet att locka till sig ett företag som har stor potential att växa och som dessutom passar som handen i handsken för kommunen. Det är ett kunskapsintensivt företag som satsar på en produkt som kan minska klimatutsläppen. Skulle Heart Aerospace lyckas med sina planer öppnar en global marknad upp sig, vilket verkligen skulle sätta Halmstad på kartan.

För Halmstads flygplats skulle etableringen också passa bra då det handlar om hela flygindustrins överlevnad – i grunden är det inte själva flygandet som ska motarbetas utan dess utsläpp. Här finns alltså på allvar en möjlighet att inom en snar framtid minska de fossila energikällorna inom flygindustrin och ersätta dessa med elkraft. På så sätt kan flygskam ersättas med fossilskam, i alla fall på kortare flygsträckor.

ANNONS

Givetvis finns det risker med en sådan här etableringar, inte minst för att det handlar om en marknad för en helt ny produkt. Det finns inga garantier för att Heart Aerospace kommer att lyckas med sin målsättning om att leverera sina första elflygplan 2028. Men så är det också inom all teknikutveckling. Detta bör företrädare från Halmstads kommun vara medvetna om i de kommande förhandlingarna med företaget.

Med det sagt finns det en stor potential för Heart Aerospace, så här bör kommunen göra vad man kan för att bereda mark för en helt ny industri som har framtiden för sig.

Målbilden borde vara given. När tre hjärtan möter ett högtflygande hjärta kan det uppstå sann och upplyftande kärlek.

ANNONS