Alex Voronov på plats i Ukraina.
Alex Voronov på plats i Ukraina. Bild: Alex Voronov

”Hela det här kriget är vårt krig också”

Sedan i juni förra året rapporterar Alex Voronov direkt från Ukraina. Ledarredaktionen fick en intervju med honom inför årsdagen av den ryska storskaliga invasionen av Ukraina.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

På telefon når jag Alex Voronov när han befinner sig precis på gränsen mellan Polen och Ukraina på väg till ytterligare en reportageresa. Sedan den 1 juni förra året är han Ukraina-korrespondent för Liberala Nyhetsbyrån och HP:s läsare har kunnat ta del av hans ledartexter och krönikor sedan dess. Alex Voronov var tidigare under många år politisk redaktör på Eskilstuna-Kuriren.

Har du förändrats sedan du började bevaka Ukraina?

”Det är en mångbottnad fråga. Jag gick inte in i yrket med de här utgångspunkterna utan för att jobba på en redaktion. Detta är annorlunda, en kombination av reporterjobb och opinionsbildning. Men det är också i linje med ledarsidans friare format”, säger Alex Voronov.

ANNONS

Alex Voronov har speciella band till Ukraina. Han är född i landet och bodde där tills han var två år då familjen flyttade till Ryssland. Där bodde han i tio år. Alex talar flytande ryska och han har likt många andra i dagens Ukraina funderat mycket över sin ryska identitet.

”Det är sammansatt. Vad innehåller det? Vad innebär det? Vad är det ryska egentligen? Det är inte alldeles enkelt. Jag har inga bra svar”, säger Alex Voronov.

Ukraina är tvåspråkigt och det är ungefär lika många som har ukrainska eller ryska som förstaspråk. Men under det gångna året har det skett en stor kulturell förändring i landet, och i dag är det så gott som ingen som räknar sig som etnisk ryss längre.

På frågan om Ukraina kommer att vinna kriget är han helt glasklar:

”Det är jag övertygad om. Ukraina kan inte besegras, det är ett väldigt stort land. Men jag ser också att det finns en motståndskraft i samhället, det handlar inte bara om det politiska ledarskapet. Det finns i hela samhället.”

Samtidigt har Alex Voronov inga illusioner om när freden åter kommer till Ukraina.

”Många trodde att det skulle gå fort åt det ena eller det andra hållet. Men så har det inte blivit. Det som avgör är omvärldens villighet att hjälpa Ukraina. Hela det här kriget är vårt krig också. Hjälper vi Ukraina så kommer den ukrainska segern tidigare.”

ANNONS

Men en sak är han säker på, det går att besegra Ryssland, det har Ukraina visat.

Vi vänder tillbaka till den polsk-ukrainska gränsen. Alex Voronov är på väg till Kiev för att rapportera om andra aspekter i Ukraina än själva kriget. Därefter åker han på nytt österut för att bevaka fronten i Donbas där det pågår blodiga strider, och för att besöka staden Charkiv.

”Jag brukar säga att jag har tillbringat mer tid i Charkiv än i Stockholm det senaste året. Nu kommer jag snart att vara där igen.”

Alex Voronov uppskattar att han befinner sig i Ukraina ungefär en tredjedel av sin tid, och ambitionen är att han ska bevaka Ukraina så länge som kriget fortgår. Så länge kommer också Hallandspostens läsare få ta del av hans bevakning direkt från landet.

Till sist tål det att upprepas, Ukraina behöver omvärldens stöd och hjälp – ju mer desto snabbare kan Ryssland besegras.

ANNONS