Kommunalt bolag med uppkopplingsproblem.
Kommunalt bolag med uppkopplingsproblem. Bild: Jari Välitalo

Halmstads stadsnät famlar i mörkret

Halmstads stadsnät har säkert satt in alla tillgängliga resurser. Men det räcker inte.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Det ska inte få hända, och det ska inte pågå så här länge. Det var ett av budskapen från vd:n Erik Eriksson för Halmstads stadsnät AB på en pressträff på tisdagen. Ändå har det hänt, och pågått länge.

Det handlar om de omfattande driftstörningarna för stadsnätets mer än 30 000 kunder i Halmstads kommun. För många kunder har man inte haft internetuppkoppling sedan lunchtid på söndagen. Och i dagsläget, läs tisdagen, finns ingen som helst prognos för hur länge störningarna kommer att pågå.

Även om nätavbrottet inte har påverkat de allra största kunderna som till exempel kommunen, sjukhuset och stora företag så finns det företagare som är drabbade. Av det som alltså inte får hända, och pågå så här länge.

ANNONS

”Jag har förstått att det är ett rätt stort allmänintresse för vad som händer. Det får man ha förståelse för med tanke på hur viktigt internet är i våra liv just nu”, sa Erik Eriksson inledningsvis på pressträffen.

Ja, allmänintresset är stort, och internet är viktigt för många. Man kan se nätet som en grundläggande infrastruktur i vårt samhälle.

Förvisso har många uppkoppling via sina mobiler, och kan alltså den vägen hålla sig uppdaterade med vad som händer i världen – som till exempel ett kraftigt oväder med illröda vädervarningar från SHMI för Halland.

På pressträffen var man från det kommunala bolagets sida tydlig med att man lagt stora resurser på att lösa de omfattande störningar och dessutom tagit in hjälp utifrån. Man vet också vad felet är men inte varför det hela tiden uppkommer. Om det är en attack utifrån vill vd:n inte spekulera i, utan allt fokus ligger nu på att lösa själva problemet, inte att utreda orsaken. Det låter förvisso som en bra prioritering. Men det är ändå oroväckande att man inte har någon prognos framåt.

Halmstads stadsnät har säkert satt in alla tillgängliga resurser. Men det räcker inte. Fråga stadsnätets mer än 30 000 kunder om de är nöjda. Svaret är högst troligen nej. Och det finns dessutom företagare som är hårt drabbade och inte kan sköta sin verksamhet på ett tillfredsställande sätt.

ANNONS

Just nu känns det som att Halmstads stadsnät famlar i mörkret när man inte har en prognos för när nätet är uppe igen. Det duger inte.

ANNONS