Rullar inte i alla väder.
Rullar inte i alla väder. Bild: Jonatan Gernes

Hallandstrafiken måste vara bäst när det gäller

Inställda bussar vid snöfall och en undermålig app utan trafikinformation. Hallandstrafiken måste leverera bättre.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

”Sanden. Havet. Himlen. Grönskan. Tillsammans är vi Halland.” Till natursköna bilder på halländska miljöer ville Hallandstrafiken i en reklamfilm från förra året skapa en positiv känsla för Halland; än var det en kvinna med en bräda på väg ner till stranden, än en barnfamilj som traskade runt i en grönskande skog. Och mitt i bildkavalkaden en blå buss från Hallandstrafiken som rullar förbi.

Det är precis så det brukar se ut i reklamfilmer. Men ska Hallandstrafiken verkligen måla upp en sådan här bild? Alla vet ju att det inte är sommar eller vindstilla jämt, att det efter solsken kan komma både regn och snö. Vilket det också gjorde i veckan.

ANNONS

Det förannonserade snöovädret slog till precis som förväntat natten mellan måndagen och tisdagen och hallänningarna vaknade upp till ett vintrigt landskap med både snöyra och kraftiga vindar. Det ska sägas att det för många var ett besvärligt väder för att ta sig till arbetet eller till sina studier. Myndigheterna uppmanade också att inte ge sig ut i ovädret.

Så när Hallandstrafiken vid halvåttatiden på tisdagsmorgonen meddelade att all busstrafik i hela länet ställs in var det kanske inte så överraskande. Men det går ändå inte att komma ifrån att det fick stora konsekvenser för väldigt många. Dessutom var det generella busstoppet det andra på relativt kort tid; i december ställdes också all busstrafik i Halland in på grund av halka. Även den gången med stora konsekvenser för många halländska resenärer.

Tisdagens busstopp gällde fram till lunchtid då stadsbussarna först började rulla och något senare var även regionbussarna igång. Slutet gott, allt väl? Nej, tyvärr inte. Som Hallandsposten rapporterat var det många som köpte en biljett i Hallandstrafikens app utan att bli informerade om att busstrafiken var inställd. Detta på grund av att aktuell trafikinformationen inte finns i appen.

”Jag är den förste att beklaga att vi inte har trafikinfo i appen ännu”, sa Peter Gyllander, avdelningschef på informationsenheten på Hallandstrafiken till HP (8/3).

ANNONS

Vi tar det igen, Hallandstrafiken har alltså en app utan trafikinformation. Då duger det inte med ursäkter, här behövs handling, inte minst från politiskt håll.

Kollektivtrafiken i Halland är viktig. För många är buss eller tåg det enda sättet att kunna ta sig till och från jobbet eller skolan. På så sätt har kollektivtrafiken en viktig roll för en väl fungerande arbetsmarknad i Halland. Dessutom är det kollektiva resandet viktigt för att minska farliga och skadliga utsläpp.

Tisdagens snöoväder visar med all tydlighet att Hallandstrafiken har svårt att klara av sitt uppdrag vid trafikstörningar. I förlängningen kan det leda till att fler väljer bilen framför buss eller tåg.

För att kunna behålla dagens resenärer och samtidigt locka till sig nya pendlare måste Hallandstrafiken vara bäst när det gäller – alla dagar om året. Det duger inte att bara hoppas på det bästa. Man måste också planera för det värsta. Där har Hallandstrafiken hittills inte levererat.

Till sist kommer här ett förslag till ny slogan till en reklamfilm:

”Snöfallet. Dimman. Halkan. Stormen. Tillsammans kör vi hallänningar i alla väder.”

ANNONS