Centerpartiets Anna Roos tvingas lämna posten som oppositionsråd vid årsskiftet.
Centerpartiets Anna Roos tvingas lämna posten som oppositionsråd vid årsskiftet. Bild: Roger Larsson

Fult genomförd demokrati är ändå alltid demokrati

Valet av Stina Isaksson (SD) som nytt oppositionsråd i Hylte kommun har väckt starka reaktioner.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Det skedde en politisk skräll i förra veckan när kommunfullmäktige i Hylte hade att ta beslut om de politiska nämnderna. I en sluten omröstning om posten till oppositionsrådet vann SD:s Stina Isaksson över Centerpartiets Anna Roos. Därmed tvingas Roos att avgå som kommunråd vid årsskiftet.

”Det är så här det kan bli när det är slutna omröstningar och alla röstar efter sin egen uppfattning”, kommenterade Socialdemokraternas Ronny Lövquist valet av Isaksson till nytt oppositionsråd.

Valet av Stina Isaksson väckte mycket starka reaktioner, framför allt från oppositionen För Hyltes bästa bestående av Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna. I omröstningen vann Isaksson med 18 röster mot Roos som fick 15 röster. I en kommentar till HP hävdar Anna Roos att valet var uppgjort (10/12).

ANNONS

Även om företrädarna för Framtid Hylte bedyrar att det inte finns någon uppgörelse med Sverigedemokraterna så kvarstår ändå faktum att SD:s agerande ledde fram till att det politiska styret både fick igenom sin budget och förändringen av nämnderna och att Stina Isaksson därefter valdes till oppositionsråd. Vilka fullmäktigeledamöter som aktivt röstade fram Isaksson kan bara de inblandade svara på då personval som sagt sker i en sluten omröstning.

Det är inte svårt att förstå Anna Roos besvikelse över att hon efter sex år måste lämna sin post som oppositionsråd i Hylte. Men det är samtidigt helt enligt demokratins spelregler så som de uttrycks i ett personval i kommunfullmäktige. Även om det är kutym att företrädarna från det styrande blocket inte lägger sig i hur oppositionen formerar sig så finns det inga givna regler för detta.

För att förstå det som hände i fullmäktige måste man backa bandet till vad som har hänt under hösten, och hur de politiska diskussionerna har sett ut.

Efter kommunvalet i Hylte har det skapats tre tydliga politiska block. Det tidigare politiska styret bestående av Socialdemokraterna, Kommunens väl, Liberalerna och Vänsterpartiet, bestämde sig för att fortsätta att styra kommunen. Men den stora skillnaden mot tidigare är att de fyra partierna inte längre har en egen majoritet i fullmäktige.

ANNONS

Men det var inte givet att de fyra partierna skulle fortsätta styra utan det blev mer eller mindre en konsekvens av att C, M och KD tillsammans gick ihop och bildade ett block, För Hyltes bästa. Utöver dessa två block bildar valets stora vinnare, Sverigedemokraterna, ett eget block.

Det är i detta svårstyrda läge som Framtid Hylte har försökt att hitta sin roll, och för cirka en månad sedan kom förslaget att minska på antalet ledamöter i fyra nämnder för att på så sätt säkerställa en majoritet där. Det kan tyckas som en demokratisk tveksamhet att efter valet justera på nämndernas storlek för att för att lättare få igenom sin politik. Men det finns ändå en poäng i att en liten kommun som Hylte behöver ha ett någorlunda stabilt styre de kommande fyra åren.

Trots den stora besvikelsen från C, M och KD så är det egentligen bäst att man öppnar för en diskussion med Framtid Hylte i de stora framtidsfrågorna för kommunen. Ibland måste man helt enkelt svälja det faktum att fult genomförd demokrati trots allt är demokrati.

ANNONS