PM Nilssons frihet att fiska ål tycks vara viktigare än själva ålens existens.
PM Nilssons frihet att fiska ål tycks vara viktigare än själva ålens existens. Bild: Anders Wiklund/TT

För sent vaknade ålasyndaren

PM Nilssons olagliga ålfiske och polislögner gör honom olämplig som statssekreterare hos statsminister Ulf Kristersson.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Ett olagligt ålfiske har blivit en rejäl huvudvärk för regeringen. Men det är också helt självförvållat. I förra veckan blev det känt att statsministerns statssekreterare PM Nilsson olagligen har fiskat ål. Nilsson blev tagen på bar gärning i september 2021 i sin båt i Karlskrona och nyligen kom det rättsliga efterspelet.

När polisen strax före jul kontaktade statssekreteraren ljög han och förnekade brott. I början av året meddelade PM Nilsson att han kontaktat polisen och ändrat sina uppgifter. För sitt brott fick han ett strafföreläggande och dömdes till dagsböter på 38 800 kronor.

På måndagen intervjuades statsminister Ulf Kristersson i SVT:s Morgonstudion om sin statssekreterares brott, och hans återkommande budskap var att det var dumt gjort men att detta kompenseras av att han – självmant – sagt som det var.

ANNONS

”Han begick dumheter. Det händer att människor gör det och då ska man ta ansvar för sina dumheter”, sa Ulf Kristersson och som med emfas menade att han har fortsatt förtroende för PM Nilsson.

Det som verkligen stack ut var hur Kristersson gjorde allt för att släta över Nilssons brott.

”Många människor som är mitt i livet har någon gång i livet begått dumheter och gjort något som de tycker i efterhand var dåligt, som de ångrar och som de skäms över. Jag tror att den som är helt fri från skuld kan kasta den första stenen”, sa Kristersson.

För statsministern tycks det alltså inte vara så farligt att begå brott så länge som man i efterhand skäms över det. Sanningen är nog den att statsministern till varje pris vill behålla sin statssekreterare trots att han har ljugit för polisen. Ulf Kristersson gör alltså skillnad på folk och folk när det gäller brott. Det är direkt oansvarigt av en statsminister.

Det var efter valet i höstas som PM Nilsson, tidigare politisk redaktör på Dagens industri, utsågs till statssekreterare hos statsminister Ulf Kristersson. Av det som statsministern nu säger i SVT-intervjun framgår att Nilsson redan då han anställdes berättade att han tjuvfiskat ål. Detta verkade inte vara några problem för hans anställning.

ANNONS

Men det kanske mest graverande är att PM Nilsson strax före jul nekade till brottet när polisen på nytt kontaktade honom. Detta trots att han alltså tidigare berättat om sitt brott för Ulf Kristersson. Förutom att PM Nilsson både har satt sig över lagen och ljugit för polisen så framstår hela historien som snurrig.

Varför har Ulf Kristersson överhuvudtaget anställt PM Nilsson och vad visste statsministern egentligen när han anställdes? Därför är det välkommet att Ulf Kristersson nu har blivit KU-anmäld av Socialdemokraterna för att bringa klarhet i processen kring hur PM Nilsson anställdes.

Ålen är ett starkt utrotningshotat djur, och det finns en anledning till att privatpersoner är förbjudna att fiska ål. Det vet PM Nilsson mycket väl. Ändå tycks det inte bekomma honom.

Det hela framstår som att för Nilsson tycks den egna friheten alltid vara mer värd att försvara än andras. Det kan han väl tycka i sin roll som opinionsbildare men den dagen han tog steget in i regeringskansliet förändras läget – radikalt.

Stockholm har den senaste tiden drabbats av en kraftig våldsvåg med mord, skjutningar och sprängningar var och varannan dag. Det enda rätta i det läget är att ge polisen de resurser som behövs för att fånga in våldsverkarna och lagföra dem.

ANNONS

På samma gång är det viktigt att de politiker som är satta att företräda det svenska folket, och bland annat har ansvaret att bekämpa den organiserade brottsligheten, också följer de lagar och regler som gäller. Nu har vi en statssekreterare till statsminister Ulf Kristersson, som sitter mitt inne i Regeringskansliet, som både har begått ett brott och ljugit för polisen om detta.

För Ulf Kristersson tycks det vara skillnad på brott och brott, men vem är han att avgöra det? Ska denna regering överhuvudtaget ha någon form av trovärdighet kvar finns det bara en utväg, att PM Nilsson lämnar sin post. För sent vaknade ålasyndaren och bekände sitt brott.

ANNONS