Minskad efterfrågan på tidningspapper leder till att Bruket i Hylte måste skära ner på verksamheten.
Minskad efterfrågan på tidningspapper leder till att Bruket i Hylte måste skära ner på verksamheten. Bild: Roger Larsson

För att överleva måste Bruket i Hylte förändras

Beskedet att 140 personer riskerar att förlora sina jobb på Bruket i Hylte är ett hårt slag för både anställda och kommunen. Här har Hylte kommun en viktig roll att spela i att underlätta för anställda som måste sluta att hitta en ny sysselsättning.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

På onsdagen kom det dystra nyheter på arbetsmarknaden. Först kom Handelsbanken med beskedet att man planerar att stänga ett stort antal bankkontor i landet och att cirka 1 000 anställda kommer att förlora sina jobb. Ett tungt besked för många på banken.

Därefter meddelade Stora Enso att en pappersmaskin på Bruket i Hylte ska stängas vilket kan leda till att 140 av totalt 430 anställda på Bruket måste sluta. Detta är dåliga nyheter för de som riskerar att bli av med sitt jobb på pappersfabriken. Men beskedet från Stora Enso är också ett hårt slag för hela Hylte då Bruket är kommunens största privata arbetsgivare.

ANNONS

De två varselbeskeden från Handelsbanken och Stora Enso berör vitt skilda branscher, men har ändå en gemensam nämnare. Marknaden utvecklas ständigt och för företag finns det två alternativ: att förändras eller att dö. Så enkelt är det.

För Handelsbankens del påverkas företaget av en allt mer digitaliserad verklighet i och med att kunderna gör fler bankärenden på nätet. Då måste också banken utvecklas i den riktningen med följden att man ständer nära 200 bankkontor.

Tidningsbranschen är också inne i en digital omställning men Stora Enso kan inte följa med på den resan, företaget kan inte tjäna pengar på en digital pappersproduktion. Då måste man tänka annorlunda, och det gör man också på Bruket i Hylte, det handlar om att hitta nya produkter utifrån sin virkesråvara.

Där har man kommit långt i att ta fram material som kan ersätta plastprodukter som till exempel biokomposit och formpressade fiberprodukter. Men att få ut nya produkter på marknaden tar tid, och Stora Enso har ännu inte fått upp volymer att tala om för sin nya verksamhet. Att papperstillverkningen fortsatt är kärnan i pappersbruket bekräftas också fabrikschefen Håkan Naij på nyhetsplats.

Onsdagens besked från Stora Enso är egentligen ingen överraskning eftersom den globala efterfrågan på tidningspapper sjunker. Nedgången har dessutom accelererat under året som har gått på grund av coronapandemin. I takt med att tiderna förändras måste verksamheten följa efter; vad man brukade göra på Bruket gäller inte längre.

ANNONS

I stället för att dra ut på processen och riskera ännu större förluster är det viktigt att ta rätt beslut vid rätt tillfälle. Detta för att rädda den verksamhet som faktiskt är lönsam, och i förlängningen de jobb som finns kvar.

Vad kan då Hylte kommun göra för företagen och de anställda? Här är det viktigt att skilja på de olika rollerna för företag och det offentliga.

För företag gäller att marknaden förändras ständigt och att de måste vara med på den resan, annars går de under. Så krasst är det.

En kommun, och även staten, ska i det sammanhanget inte aktivt gå in med bidrag eller annat stöd för att rädda företag. Risken är nämligen stor att det är pengar helt i sjön. I stället för att ge direkta stöd ska det offentliga arbeta för att ge näringslivet goda förutsättningar att utvecklas.

I en kommun kan det handla om att se till att det finns mark att etablera sig på eller att på olika sätt underlätta sina rutiner så att det blir enklare att driva ett företag i en kommun.

I Hylte har kommunen nu också en viktig uppgift i att hjälpa de som förlorar sitt jobb att hitta en ny sysselsättning. Här kan det handla om att göra det lättare för växande företag och arbetslösa att finna varandra, samt att erbjuda kompetensutveckling i olika former.

ANNONS

Nu gäller det att blicka framåt i Hylte, att på förhand ge upp finns inte på kartan. Omställningen gäller inte bara företag och kommunen utan även för de som mitt i arbetslivet måste hitta en ny sysselsättning.

På den resan har både kommuner och staten en roll att spela, men ytterst har även individen ett eget ansvar i att ta sig vidare i arbetslivet.

LÄS MER:Stora Enso stänger en pappersmaskin i Hyltebruk – 140 jobb i fara

LÄS MER:Ronny Löfquist (S): ”Det blir en tuffare resa än förra gången”

LÄS MER:Pappers: ”De borde ha väntat lite med beslutet”

ANNONS