Auktoritär. På måndagen klubbade Ungerns parlament en ny lag som i praktiken låter premiärministern Viktor Orbán styra genom dekret.
Auktoritär. På måndagen klubbade Ungerns parlament en ny lag som i praktiken låter premiärministern Viktor Orbán styra genom dekret. Bild: Markus Schreiber

EU har fått sin första diktatur

Inget annat land i världen har sett en större demokratisk tillbakagång under det gångna decenniet som Ungern. På måndagen togs ytterligare ett steg i fel riktning.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Ingen vet när coronakrisen tar slut eller hur den kommer att beskrivas längre fram, men att den kommer att prägla ekonomin och politiken och hur vi tänker på samhället i stort är solklart.

En del är inte så mycket att orda om. Beredskapslager är bra att ha, liksom obligatorisk a-kassa och koordination mellan länder. Andra debatter kommer att skära djupare. Gick Folkhälsomyndigheten för långt eller inte långt nog? Var det rätt eller fel av staten av kasta pengar efter friska företag och sjuka?

Inget av detta går att utvärdera förrän dimmorna skingrats, just nu sker allt huller om buller och stora och kontroversiella beslut fattas i rasande fart, samtidigt och överallt.

ANNONS

Danmark har stängt sina gränser. USA släpper inte in européer. Och i Frankrike riskerar man att gripas om man går ut med hunden.

Snart sagt hela världen befinner sig i undantagstillstånd och den stora skräcken är såklart att de frihetsinskränkande undantagen dröjer sig kvar. Kriser är utmärkta tillfällen att ta i akt för den som är hugad.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán är en. På måndagen klubbade det ungerska parlamentet, där regeringspartiet Fidesz har två tredjedelars majoritet, en ny lag som förlänger och fördjupar det nuvarande undantagstillståndet på obestämd tid.

Val kommer inte att tillåtas, Orbán styr nu i praktiken genom dekret och straffet för personer som sprider felaktig information om coronaviruset skärps till fängelse i upp till fem år.

Regeringen anklagar media för att sprida desinformation i vanliga fall också, så många fruktar att lagen kommer att användas både godtyckligt och brett. Och eftersom två tredjedelars majoritet krävs för att upphäva undantagslagen, är beslutet i praktiken Orbáns eget.

Men hoppas inte för mycket. Sedan Fidesz tog makten på demokratisk väg för andra gången 2010, har konstitutionella skyddsmekanismer monterats ner mycket målmedvetet och Orbán själv kallar sig för ”illiberal demokrat”.

Inget annat land i världen har sett en större demokratisk tillbakagång under det gångna decenniet, fastslår en ny rapport från statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet, som samlar 450 indikatorer och 3 000 landsexperter för att mäta demokratin i olika länder.

ANNONS

Ansedda amerikanska organisationen Freedom House drog liknande slutsatser för ett år sedan.

EU har nu sitt första icke-demokratiska medlemsland, heter det i Göteborgs-rapporten, som klassificerar Ungern som en ”elektoral auktoritär regim”.

Numera håller man inte ens val, åtminstone tills den store ledaren beslutar om motsatsen. Det är bra om EU markerar.

ANNONS