Varnade. Redan i höstas ville Volodymyr Zelenskyj ställa vattenkraftverket i Nova Kachovka under internationell övervakning.
Varnade. Redan i höstas ville Volodymyr Zelenskyj ställa vattenkraftverket i Nova Kachovka under internationell övervakning. Bild: Javad Parsa

Ett nytt ohyggligt krigsbrott

Motiv, starka indicier och ingen godtagbar alternativ förklaring pekar mot att Ryssland sprängde dammen.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

När dammen i Nova Kachovka rasade på tisdagsmorgonen följde de ryska lögnerna sitt vanliga mönster. Dessbättre tycks de allra flesta västmedier, om än inte alla, ha lärt sig en del. De nöjer sig inte med att säga att ord står mot ord. De utgår från att ryska staten ljuger till dess att motsatsen är bevisad. De kan numera ställa de rätta frågorna.

Följderna av den översvämmade Dnepr-floden är att likna vid användning av massförstörelsevapen. Nova Kachovka och omgivande orter utmed flodstranden står under vatten. Tiotusentals människor måste lämna sina hem. Dricksvattenförsörjningen drabbas. Stora arealer jordbruksmark är förstörda för överskådlig tid. Sjunkande vattennivåer uppströms – österut – kan skapa problem för kylning i det likaså ockuperade kärnkraftverket i Enerhodar, även om de ansvariga där säger att de har alternativ.

ANNONS

Den ryska regimen hävdar att ukrainarna sprängde dammen. Klart de säger det. Något annat är inte att vänta. Men vad vet vi? Dammen har stått under rysk kontroll sedan början av storinvasionen. De som förstår sig på anläggningar av det här slaget säger att dammen inte kan sprängas med artilleri, flygbomber eller långdistansmissiler. För att få tillräcklig sprängverkan måste man minera.

Vi vet att de ryska styrkorna gjorde det redan i höstas när de drog sig tillbaka söder om Dnepr. Rätt många soldater var inblandade i mineringen och vissa av dem berättade om det i sociala medier.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj varnade för dammsprängning redan i oktober och ville därför ställa vattenkraftverket i Nova Kachovka under internationell övervakning, på samma sätt som kärnkraftverket i Enerhodar. Så blev det inte.

Varför skulle Ukraina vilja spränga kraftverket? Det rimligaste skälet som den ryska propagandan lyckas skaka fram är att beröva Krim dricksvatten som går till halvön från dammens reservoar via Norra Krimkanalen. Ukraina stängde av den kranen 2014 efter Rysslands ockupation av Krim. Ryssarna öppnade den med våld i mars 2022.

Det är en sak att göra en oblodig vattenavstängning till ockuperat territorium. Det är något annat att spränga sitt eget kraftverk, göra tiotusentals medborgare hemlösa, ödelägga jordbruk och orsaka en miljökatastrof för att åstadkomma samma sak. Ukraina är inte Ryssland.

ANNONS

Och varför skulle ukrainska armén försämra sina möjligheter att ta sig över Dnepr vid en motoffensiv? Omvänt är det fullt logiskt att Ryssland utvidgar denna vattenbarriär i motståndarens väg, med sin sedvanliga likgiltighet gentemot civila liv och miljö.

En teori som snurrat är att dammen brast på grund av för höga vattennivåer i reservoaren, skapat av inkompetent rysk hantering. Det kan ha förvärrat katastrofen men sprängning står utom tvivel. Invånare i Nova Kachovka och omgivningarna vittnar om höga smällar vid kraftverket natten mot tisdagen.

Till det kan läggas de ryska reaktionerna som gick från total tystnad till ”inget har hänt” till ”liten skada” till ”det var ukrainarna som gjorde detta fruktansvärda”.

Här finns alltså motiv, starka indicier och ingen godtagbar alternativ förklaring. Slutsats: Ryssland sprängde dammen och lade ännu ett brott till sin redan långa lista.

ANNONS