För en arbetsgivare av Halmstads storlek med nära på 10 000 anställda följer ett stort ansvar. Och än större är ansvaret för en kommun som till den absolut största delen finansieras med våra gemensamma resurser. Hur sköter sig då Halmstads kommun som arbetsgivare? Ett sätt är att undersöka hur man behandlar sin personal.
I en större HP-granskning av Halmstads kommuns samtliga utköp av personal de senaste fyra åren framkommer att kommunen har betalt totalt drygt 52 miljoner kronor för att av olika anledningar köpa ut personal. För en arbetsgivare av Halmstads storlek är summan kanske inte något som sticker ut. Det som dock är anmärkningsvärt är att kostnaden per år på kort tid har ökat från i snitt 6 miljoner kronor till 13 miljoner. Alltså mer än fördubblats. Vad det beror på kan ingen från kommunen förklara.
Visserligen är det inte bra för en kommun att behöva lägga pengar på att bli av med personal, det får i viss mån ses som ett misslyckande. Samtidigt är det viktigt att sätta in utköpen i ett större perspektiv, ibland är det bäst för båda parter att en anställning avslutas i förtid. Ett vanligt exempel är om arbetsförmågan hos den anställde har förändrats och denne inte kan utföra sitt arbete på ett tillfredsställande sätt.
Däremot kan man verkligen vara kritisk till de utköp som görs av högre chefer eller vd:ar för de kommunala bolagen, framför allt för att de ofta är väldigt kostsamma men också tycks visa att kommunen hellre lägger pengar på att bli av med en krävande chef än tar till sig av den kritik som ofta framförs av chefer eller vd:ar på hur kommunens verksamheter eller bolag bedrivs.
Det finns också ett ”big no-no” när det gäller utköp av personal, det ska inte gå att först bli utköpt för mycket pengar och sedan på nytt få anställning inom kommunen och därmed dubbel ”lön”. Men det är precis vad som har skett i Halmstads kommun. En chef fick sluta på Laholmsbuktens VA med ett avgångsvederlag på 12 månader. En kort tid därefter anställdes den utköpte chefen av ett annat kommunalt bolag, Hallands hamnar. Detta framkommer av ett avslöjande i Hallandsposten.
Från kommunalt håll, bland annat kommunstyrelsens ordförande Stefan Pålsson (S), är man inte glad över vad HP har avslöjat.
”Det är klart att man reagerar jättemycket när man får reda på detta och det är allvarligt att så kan ske”, säger Stefan Pålsson till Hallandsposten.
Vad som också framkommer av HP:s rapportering är att kommunen inte har några kontrollsystem eller riktlinjer för att undvika att en utköpt medarbetare kan få anställning på nytt inom kommunen.
”Det är inte så att vi har register på enskilda individer eller något signaleringssystem mot personer med tidigare överenskommelser”, säger Tommy Hallén, HR-direktör på kommunen.
Det är faktiskt illa, riktigt illa.
Att en stor arbetsgivare som Halmstads kommun behöver köpa ut medarbetare är som sagt inte konstigt, och trots att kostnaden har ökat sedan 2020 är troligen alternativet än dyrare, som till exempel att driva utdragna rättsprocesser i Arbetsdomstolen.
Men man kan verkligen fundera både en och två gånger över hur det kommer sig att en rad olika toppchefer inom kommunen eller dess bolag har köpts ut de senaste åren. Allt som oftast måste ju dyrt utköpta chefer ersättas av lika dyrt nyanställda chefer. Under en period får kommunen då en chef till priset av två chefer. Och detta utan att man som medborgare får en bra förklaring till varför en toppchef behövde sparkas mer än standardformuleringen att det funnits olika syn på verksamhetens mål, eller hur den ska bedrivas.
Vad som är än värre är att återanställa en dyrt utköpt chef. Konsekvensen av detta är att man anställer samma chef till priset av två chefer. Det säger sig självt att det inte är att hushålla med de gemensamma resurserna. Här krävs skärpta rutiner för att se till att utköpta chefer inte likt en bumerang återkommer till kommunen.
Visserligen kan den återanställde chefen passa som handen i handsken på sin nya tjänst, men då finns det en väldigt bra lösning: Se till att skriva avtal så att den summan som en utköpt chef har fått för att sluta räknas av mot den nya lönen. Svårare än så behöver det inte vara.