I Halmstads bokhandels gamla lokaler finns det nu en Studenthub.
I Halmstads bokhandels gamla lokaler finns det nu en Studenthub. Bild: Michael Larsson

Mattias Karlsson: Efter studenthub i Halmstads city – en studentpub

En utveckling av Halmstads city är att locka till sig fler människor. Inte minst stadens studenter.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Mitt i city har Halmstads studenter fått en ny mötesplats – Studenthuben. Se där en positiv nyhet om centrum!

Det var i fredags i förra veckan som studenternas nya mötesplats invigdes i de välkända lokalerna på Brogatan där Halmstads bokhandel tidigare huserade. Studenthuben är ett initiativ från Halmstads studentkår, och ska fungera som ett slags vardagsrum för studenter i city.

”Här ska du som student kunna hänga, plugga, koppla av, värma din mat, spela spel, öva på presentationer eller göra grupparbeten. Men det är också en mötesplats där man kan interagera med externa företag som vill nå ut till studenter”, sa studentkårens ordförande Linnea Håkansson till HP i samband med fredagens invigning.

ANNONS

Initiativet till den nya mötesplatsen kommer från just studentkåren. Men Studenthuben hade inte kunnat bli verklighet utan fler aktörer som kommunen och högskolan. Och så då fastighetsägaren, Berglings fastigheter, som generöst nog har erbjudit gratis hyra under de tre första månaderna. Det visar med all tydlighet att aktivitet bakom skyltfönstren är bättre än tomma lokaler för citys fastighetsägare.

”Det är ansträngt att hyra ut lokaler nu. Köpmönstret har förändrats och sen har vi duktiga köpcentrum utanför staden. Men jag hoppas att många ska inse att stadskärnan har så mycket mer än handel att erbjuda”, säger fastighetsägaren Anders Bergling till Hallandsposten (19/3).

Den negativa utvecklingen för Halmstads city med en butiksdöd som breder ut sig har pågått under många år. Beskedet för nästan exakt fem år sedan att anrika Halmstads bokhandel gick i konkurs väckte starka reaktioner, och var ett tydligt tecken på den dystra utvecklingen. Sedan dess har det inte funnits någon mer varaktig verksamhet i de aktuella lokalerna. Förhoppningsvis har studenterna kommit till city för gott. Den nya mötesplatsen bidrar också till att den så viktiga kopplingen mellan högskolan och staden stärks.

Det händer också mycket i denna del av stadskärnan för tillfället. I Östras tidigare butik i hörnan mellan Klammerdammsgatan och Hantverksgatan erbjuds det i början av sommaren andra bullar i form av en ny tatuerarstudion som öppnar då. Lägger man dessutom till relativt nyetablerade Compagnie 15 på Klammerdammsgatan, som rymmer flertal olika verksamheter, är detta en del av stadskärnan som andas nytänk i utvecklingen av Halmstads city. I grund och botten handlar det om att locka till sig fler människor till city, och som Anders Bergling konstaterar är det inte bara handel som stadskärnan kan erbjuda.

ANNONS

Den nya studenthuben är verkligen ett välkommet inslag i Halmstads stadskärna, och väcker hopp om ett mer levande centrum. Men låt det inte stanna vid detta. Dygnet har som bekant 24 timmar så nästa steg för ökad studentnärvaro i Halmstads city borde vara självklar – en studentpub.

ANNONS