Anders Forslund, vd och grundare för Heart Aerospace, flyttar delar av företagets verksamhet till USA.
Anders Forslund, vd och grundare för Heart Aerospace, flyttar delar av företagets verksamhet till USA. Bild: Paul Wennerholm

Mattias Karlsson: Efter kraschlandning – nya friska tag för Halmstad

Halmstads högtflygande planer med Heart Aerospace lyfte aldrig.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Friskt vågat – inget vunnet. Det kan man konstatera efter att Halmstads kommun på onsdagen meddelade att man avbryter samtalen med den svenska elflygplanstillverkaren Heart Aerospace om en framtida etablering i kommunen. Detta eftersom företaget inte har fått tillräckligt extern finansiering för att gå vidare med sin satsning i Sverige.

Det var för nästan exakt ett år sedan som Halmstads kommun undertecknade en avsiktsförklaring med Heart Aerospace för en eventuell etablering av företagets utveckling och produktion av elflygplan vid Halmstads flygplats. Men nu har alltså de planerna helt skrotats.

Halmstads kommun har avsatt 11 miljoner kronor för investeringar på flygplatsen kopplad till Heart Aerospaces framtida etablering men dessa pengar har ännu inte använts. Förutom den tid som har lagts ner på förhandlingar har alltså kommunen inte förlorat något på avsiktsförklaringen med Heart Aerospace.

ANNONS

I samband med kommunens besked om det avbrutna samarbetet meddelade Heart Aerospace att man kommer att etablera delar av sin verksamhet i USA, närmare bestämt i Los Angeles. En orsak till etableringen i USA uppges vara att man kommer närmare sina framtida kunder där. Men företagets vd Anders Forslund uppger också för Dagens industri att en etablering av flygplansproduktionen i Europa inte kan uteslutas i framtiden.

För Halmstads del kan man konstatera att det var kul så länge de högtflygande planerna varade. Men denna kraschlandning får absolut inte vara i vägen för andra möjliga företagsetableringar i Halmstad. I stället behövs nya friska tag för att utveckla kommunen och göra den attraktiv för framtida företag. Kanske blir det också ett återseende när Heart Aerospace får luft under vingarna och behöver tillverka elflygplan även på hemmaplan.

ANNONS