Skolans resurser ska i första hand gå till undervisning.
Skolans resurser ska i första hand gå till undervisning. Bild: Gorm Kallestad

Dyra massagestolar hör inte hemma i skolans värld

Inte nog med att Halmstads skolor i år står inför besparingar på 45 miljoner kronor. Fem rektorer har även köpt in massagestolar för över en miljon kronor. Fel, fel, fel.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Under vilken sten har de fem rektorerna som strax före årsskiftet köpte in massagestolar egentligen levt under? Att det är tufft ekonomiskt i hela samhället har ju varit känt länge. Med stigande inflation och höga energipriser ökar kostnaderna. Det gäller för alla. Så även inom skolans värld. Ändå har fem Halmstadrektorer tillsammans satt sprätt på över en miljon kronor på massagestolar, pengar som kunde ha gått till undervisning.

Som Hallandsposten avslöjat gjordes inköpen av massagestolarna i rask takt i slutet av 2022. Totalt införskaffades sju så kallade återhämtningsstolar efter att rektorerna blivit uppvaktade av en försäljare från företaget Promas. Kostnaden för två av stolarna var cirka 116 000 kronor styck medan de övriga fem har gått loss på 184 000 kronor per stol. Totalt landar inköpen av massagestolarna på över 1,1 miljoner kronor. Det hela handlar om leasingavtal där varje massagestol hyrs i 39 månader, och därefter ska lämnas tillbaka till företaget.

ANNONS

Men inte nog med att skattemedlen inte bör gå till dyra massagestolar är det är mycket som har gått snett när inköpen gjordes. Detta enligt vad Maria Gellert, ekonomichef på barn- och ungdomsnämnden, uppger för HP. Rektorerna har inte rätt att utanför ramavtal göra inköp för mer än 100 000 kronor, och det gjordes ingen konkurrensutsättning för att undersöka om någon annan leverantör kunde erbjuda ett lägre pris för samma tjänst.

Lägger man dessutom ihop de olika leasingavtalen så överstiger de 700 000 kronor, vilket är gränsen för när man måste ha ett ramavtal. Så förutom det olämpliga i att köpa in massagestolar för totalt över en miljon kronor har rektorerna brutit mot regelverket för inköp. Ansvaret för detta kan inte enbart lastas på rektorerna utan även på förvaltningen centralt.

Hallandsposten har inte heller kunnat gå på djupet med hur det gick till när massagestolarna köptes in eftersom ingen av de ansvariga rektorerna velat ställa upp för intervju eller kunnat på grund av semester.

Och när tidningens reporter på två av enheterna velat se massagestolarna var det inte möjligt eftersom man inte blivit inbjuden. Vi tar det igen. Rektorer som inte vill förklara sig, och de inköpta massageskolorna får man inte se. Felen hopar sig.

ANNONS

Inköp av massagestolar för över en miljon kronor är en synnerligen osmaklig historia i dessa besparingstider där skolorna i år måste spara 45 miljoner kronor. Att de fem ansvariga rektorerna dessutom har ingått leasingavtal mot gällande regler och att ingen vill eller kan förklara sig gör det hela ännu värre. Fel, fel, fel.

Det är inte lätt att vara skolledare, och de ska givetvis hyllas för sin insats att verka för att framtidens medborgare får en så bra skolgång som möjligt, från förskolan upp till nionde klass.

Men trots att de ansvariga rektorerna ville sin personal väl med ”återhämtningsstolarna” har de i det här fallet brustit i sitt omdöme. Skolans resurser ska inte gå till dyra massagestolar. Förhoppningsvis är detta en läxa för både rektorerna och barn- och ungdomsförvaltningen. Låt det inte hända igen.

ANNONS