Kostsam rehabpool.
Kostsam rehabpool. Bild: Roger Larsson

Mattias Karlsson: Det kanske dyraste doppet någonsin

Philip Syréns premiärdopp är en dyr affär för Halmstads kommun.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Ett rejält och ljudligt plask i plurret. Det är vad man ser på den lilla filmsnutt som Slöseriombudsmannen Philip Syrén har lagt upp på X, tidigare Twitter. Men det är inte vilket plask som helst, utan det första doppet i den omdebatterade och hittills oanvända rehabpoolen på korttidsboendet Nymansgården i Halmstad.

Syftet med doppet var så klart att uppmärksamma det kommunala slöseri som den oanvända poolen är ett skrämmande exempel på. Och uppmärksamhet har Syréns dopp fått, inte minst på sociala medier. Lajks, kommentarer, och framför allt har hundratusentals människor sett hans inlägg på X. Ämnet engagerar, med rätta.

ANNONS

Trots att det fanns ett stort motstånd, även politiskt, mot att kommunen i samband med byggandet av det nya korttidsboendet skulle anlägga en rehabpool drevs den igenom av politikerna i dåvarande samhällsutskottet.

Sedan boendet invigdes i höstas har poolen stått oanvänd, bland annat för att de boende är för sjuka för att bada eller att bakteriehalterna inte uppfyller de hårda regler som gäller. Kommunen genomför nu i efterhand en utredning för att komma på hur poolen ska komma till användning.

I väntan på utredningen tog Philip Syrén chansen och frågade hemvårdsnämndens ordförande Ewa Sjögren (M) om han kunde ta ett dopp. Det fick Syrén, som enligt utsago kunde genomföra premiärdoppet i poolen. Och det var ett riktigt varmt dopp, trots tidigare uppgifter om att poolen är satt i så kallat eco-mode.

Med tanke på att poolen enligt tidigare uppgifter kostade 12 miljoner att anlägga och har en årlig driftskostnad på 1,3 miljoner är slutsatsen av premiärdoppet lika enkel som skrämmande: Syrén har kanske gjort det dyraste badet någonsin i Sverige – ett 12-miljonersdopp.

ANNONS