Nattvandring kan öka tryggheten.
Nattvandring kan öka tryggheten. Bild: Stefan Berg

De goda krafterna är större än de onda

Nattvandringar och närvarande vuxna är viktigt när det blir stök bland ungdomar. Det gäller i Grötvik, och alla andra delar av Halmstads kommun.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

”Vi var så många vuxna där och jag kände att de goda krafterna måste vara större än de onda. Jag tänkte då att man samlar de som vill och promenerar i området och visar att det finns trygga vuxna.”

Så säger Julia Wollin, initiativtagare till Facebookgruppen ”Trygga vuxna i Söndrum” till Hallandsposten. Gruppen startades efter ett skolmöte på Söndrumsskolan där polis och socialtjänst medverkade och informerade om att droger och kriminalitet ökar kraftigt bland unga, i samhället i stort och i Halmstad.

Detta fick Julia Wollin att i mitten av maj engagera sig och starta ett forum på Facebook med syfte att skapa ett tryggare Söndrum, bland annat genom kvälls- eller nattvandring. I skrivande stund har gruppen över 270 medlemmar. Intresset tycks alltså vara stort att skapa just trygghet bland unga genom vandringar. Och det är viktigt att visa att de goda krafterna är större än de onda.

ANNONS

När Halmstads kommun i dagarna på Facebook informerade om att det varit stökigt bland ungdomar och unga vuxna i Grötvik och uppmanade till större vuxennärvaro tog Julia Wollin detta på orden. Och framöver har Facebookgruppen breddat sitt område till Grötvik och ska genomföra vandringar även där.

Sommar i Halmstad är något speciellt. Här är det nära till havet och här vill många tillbringa sina lediga dagar. Men sommar är också en tid då många ungdomar kan hamna på glid.

”Många verksamheter för unga har uppehåll och vi ser att Grötvik är en plats där man samlas”, säger kommunpolisen Stina Ljungdahl, tillförordnad kommunpolis i Halmstad till HP.

Det är också detta som är bakgrunden till kommunens och polisens uppmaning till ökad närvaro av den vuxna allmänheten i området.

Det gemensamma samhället består inte bara av kommunen eller polisen. Det finns även goda krafter utanför de traditionella institutionerna. Det vi kallar för civilsamhället.

Därför är det ett mycket välkommet initiativ från Trygga vuxna i Söndrum och initiativtagaren Jula Wollin att vuxna är på plats där ungdomar finns och markerar att vuxenvärlden bryr sig. På så sätt visar man att de goda krafterna alltid är större än de onda, om det så handlar om Grötvik, Söndrum eller någon annanstans i Sverige.

ANNONS

Förhoppningsvis kan Facebookgruppen uppmuntra till andra liknande initiativ i Halmstad. Det behövs verkligen.

Tryggheten ska självklart ha en plats i alla delar av kommunen – och civilsamhället kan bidra till det.

ANNONS