Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén har inte mycket gott att säga om regeringens politik för att minska utsläppen.
Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén har inte mycket gott att säga om regeringens politik för att minska utsläppen. Bild: Anders Andersson

Mattias Karlsson: Daniel Helldén sågar Romina Pourmokhtaris klimatpolitik

Tomma ord och politisk retorik. Så kan Romina Pourmokhtaris klimatpolitik sammanfattas.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Det finns en verklighet, men denna verklighet kan beskriva på många olika sätt. Ett tydligt exempel på det är inom politiken där olika perspektiv allt som oftast mynnar ut i olika sätt att lösa de problem och utmaningar som finns. Beroende på hur politiker beskriver verkligheten kommer det också att leda till olika typer av åtgärder. Hur man definierar problemen påverkar alltså i hög grad vilken politik man vill bedriva.

Men det finns i dag en realitet som inte går att komma runt, vare sig för politiker eller medborgare. Det handlar om de pågående klimatförändringarna. Med en höjd global medeltemperatur blir klimatet alltmer extremt, något som redan har en påverkan på vårt samhälle, och framför allt kommer att leda till ödesdigra konsekvenser. Detta är en fysisk realitet som politiken, och hela samhället måste hantera. Och lösningen ligger i att fasa ut de fossila energikällorna.

ANNONS

Vad gör då regeringen starkt påhejade av Sverigedemokraterna? Jo, man driver en politik som höjer utsläppen! Det är faktiskt helt sant, men det borde vara precis tvärtom.

De senaste månaderna har klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) undvikit en rad intervjuförfrågningar, trots att hon hanterar en otroligt viktig fråga. Men så lossnade det plötsligt i veckan, inte minst genom att hon ställde upp i SVT:s 30 minuter och lät sig intervjuas av Anders Holmberg. Det var en talande intervju på många sätt – framför allt i att klimatministern inte hade några tydliga och konkreta svar på hur utsläppen ska minska.

”Jag skulle säga att den här regeringen och klimat- och miljöministern ägnar sig åt en politisk retorik som lägger ut dimridåer och vilseleder.”

Det säger Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén dagen efter att intervjun med Romina Pourmokhtari har sänts. Helldén har de senaste dagarna varit på en sydsvensk turné för att bland annat träffa partimedlemmar, och gör ett stopp i Halmstad på fredagen för en intervju med ledarredaktionen. Givetvis kommer samtalet att kretsa kring regeringens klimatpolitik, och vad man gör för att minska utsläppen. Och Helldén har inget positivt att säga om regeringens klimatpolitik.

”Det regeringen driver nu är SD-politik och Romina är otroligt duktig på att låta som att det är något annat de håller på med”, säger Daniel Helldén.

ANNONS

I stället vill Helldén bland annat se satsningar på förnyelsebara energikällor, en förändring av transportsektorn och ökad energieffektivisering.

”Vi måste se till att kollektivtrafiken får de resurser som den behöver och vi behöver minska bilkörandet”, säger han.

En viktig orsak till att utsläppen ökar med regeringens politik är att man sänkt skatten på bensin och diesel, samt sänkt reduktionsplikten. Detta leder till billigare fordonsbränslen och ökade utsläpp.

Konsekvensen av detta är att de kortsiktiga klimatmål som finns till 2030 kommer regeringen inte att kunna nå med dagens politik, oavsett vad Romina Pourmokhtari säger. I det läget hänvisar regeringen till att man tillsätter en utredning för att ta fram nya åtgärder för att minska utsläppen, en utredning som är klar först 2027. Detta sammanfattar också regeringens hela klimatpolitik, man sparkar hela tiden den heta klimatbollen framför sig.

Dessutom lägger regeringen om hela klimatpolitiken till satsningar på ny kärnkraft för att få ner utsläppen. Men det är en lösning som kan vara på plats tidigast om ett decennium. Återigen skjuter man dagens problem på framtiden.

Vad gäller regeringens framtida klimatpolitik så ger MP:s språkrör inte mycket för den. Helldén säger att efter EU-valet i juni ska regeringen berätta för EU hur man ska klara klimatmålen.

ANNONS

”Där tror jag att vi återigen får se att regeringen berättar att man inte kommer att klara det. Eller att man pratar om ytterligare utredningar. Och så kommer det att vara ända fram till 2026. Vi kommer inte att se något som löser klimatekvationen i Sverige”, säger Daniel Helldén.

Han tror också att Romina Pourmokhtari kommer att låta som att regeringen gör en massa saker, fast det bara är tomma ord. Denna beskrivning känns igen från SVT:s intervju med klimatministern. Där var det ord, ord, ord från klimatministern men utan konkreta åtgärder för hur utsläppen ska minska.

Vi tar det igen. Utsläppskurvan pekar uppåt med regeringens politik, bland annat för att man sänkt skatten på bensin och diesel och kraftigt har sänkt reduktionsplikten. Och det finns från regeringens sida i dag inga lösningar på hur utsläppen ska sänkas.

Tomma ord, och politisk retorik. Så kan man beskriva regeringens klimatpolitik. Det är inte att ta ansvar för Sveriges eller hela världens framtid. I det läget behöver man lyssna på de politiker som faktiskt kommer med lösningar på klimatkrisen, som till exempel Daniel Helldén.

ANNONS