Branden på Stena recycling den 20 augusti orsakade stor rökutveckling.
Branden på Stena recycling den 20 augusti orsakade stor rökutveckling. Bild: Christian Nilsson

Bränderna i Kistinge måste tas på större allvar

På nytt har det brunnit på Stena recyclings anläggningar i Halmstad. På nytt är närboende oroliga över sin livsmiljö när röken väller in över deras hem. Det är dags att ta deras oro på större allvar.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

”Med en röd matta, färgglada lampor och rökmaskin bjöd Stena recycling in i den nya återvinningsanläggningen.”

Så rapporterade Hallandsposten i slutet av mars tidigare i år i samband med den pampiga invigningen av Stena recyclings nya anläggning för återvinning av elbilsbatterier i Kistinge strax söder om Halmstad, en investering på nära 300 miljoner kronor.

Så här i efterhand kanske rökmaskinen inte är något som Stena recycling vill förknippas med tanke på de återkommande bränder som skett på företagets anläggningar i Halmstad.

Den 20 augusti steg en stor svart rökpelare upp från Kistinge och som syntes från stora delar av Halmstad. På grund av den stora rökutvecklingen skickades ett VMA (viktigt meddelande till allmänheten) ut. Då var det en brand i en hög med elektronikskrot som var rejält svårsläckt. Dock hade denna brand inget med den nya anläggningen för elbilsbatteriåtervinning att göra.

ANNONS

I förra veckan var det dags igen då HP kunde rapportera om två bränder på samma dag. Denna gång brann det i hanteringen av kylskåp.

De återkommande bränderna skapar oro hos närboende i Fyllinge. I förra veckan intervjuade HP paret Sylvia och Bo Johansson som bott i Fyllinge sedan 1980-talet, och de berättade att de vid flera tillfällen valt att lämnat hemmet på grund av rädsla för att andas in farlig rök.

”Det är väldigt obehagligt att bo här när det brinner och röken lägger sig över området”, säger Bo Johansson till HP.

Att närboende är oroliga visar också de ständigt återkommande inläggen på HP:s insändarsida efter en större brand på Stena recyclings anläggningar.

Det är en viktig verksamhet som Stena recycling arbetar med. För ett långsiktigt, hållbart samhälle måste de begränsade råvarorna som finns återanvänds. Eller som Stena recycling beskriver sin verksamhet på sin hemsida:

”Genom materialåtervinning låter vi råvaror leva vidare i nya produkter och skapar återvinning som gör nytta.”

Men samtidigt måste återvinningsverksamheten fungera på att sätt som inte påverkar omgivningen, och då särskilt närmiljön. En sammanställning som Hallandsposten gjort visar att det från 2021 brunnit 14 gånger på Stenas anläggningar i Halmstad.

ANNONS

”Självklart har vi ett ansvar. Jag har full förståelse för att det upplevs som obehagligt, såklart.”

Det svarar Åsa Ahlgren Berndtson, kommunikationschef på Stena recycling, i en intervju med HP, på frågan om vilket ansvar som företaget har.

Samtidigt framgår i intervjun att Åsa Ahlgren Berndtson inte vet om företaget har en egen statistik över antalet bränder. Ahlgren Berndtsson är också tydlig med att det är tillsynsmyndigheterna som har beslutat att företagets verksamhet i Kistinge får lov att bedrivas där. Det är en något tondöv inställning.

Visserligen är det bra att kommunikationschefen erkänner företagets ansvar, men det positiva stannar precis där. Att inte kunna ge svar på om Stena recycling har en egen statistik för hur mycket det har brunnit i Halmstad inger inget förtroende. Ej heller uttalandet att tillsynsmyndigheterna har godkänt återvinningsverksamheterna i Kistinge. Brinner det på Stena recyclings anläggningar borde det rimligen i första hand vara företagets ansvar, inte tillsynsmyndigheternas.

Det är dags att ta de närboendes oro på större allvar. I detta sammanhang är Halmstads kommun en viktig aktör, och som måste visa att man lyssnar på de närboende och att man har koll på de ansvariga företagen. Hittills finns det mer att önska av kommunens agerande – eller mer riktigt kommunens icke-agerande. Varje brand på Kistinges industriområde är en brand för mycket.

ANNONS
ANNONS