Många företag riskerar att gå under i coronapandemin.
Många företag riskerar att gå under i coronapandemin. Bild: ALI LORESTANI / TT

Balansera konkurser och konkurrensen

Konkurser är sorgliga för ägare och anställda, och är inte eftersträvansvärda. Men det är samtidigt viktigt att komma ihåg att en konkurs inte behöver vara negativ för samhällsekonomin.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS

Gröna Lund har inte haft intäkter på snart ett år. Nyligen manade vd Magnus Widell (DN 19/11) att det krävs regeringsbeslut nu för att kunna slå upp portarna i april. Annars finns risk för konkurs.

Det är bra att företagare förklarar sin krassa verklighet för politiker. Förståelsen för näringslivets villkor och behov är på tok för låg inom stora delar av politiken.

Någon direkt hjälp för nöjesparker som Gröna Lund eller Skara sommarland syns inte. Regeringens nya tillfälliga pandemilag finns bara som utkast på remiss och kan träda i kraft tidigast några veckor före säsongspremiären i april.

Men utkastet säger ändå något mer om vad som gäller, och från när det gäller, än dagens lagstiftning. Att sänka företagens osäkerhet är avgörande för deras överlevnad.

ANNONS

En trovärdig plan för hur man på ett, tre eller fem års sikt kommer generera intäkter gör investerare mer villiga att öppna plånboken. Banker utökar gärna på kort sikt kreditlinor till i grund och botten sunda företag och affärsmodeller. Trovärdigheten i företagens planer stärks ytterligare av det vaccin som börjar nå fler länder.

Exempelvis säkrade kryssningsjätten Carnival Cruises i april över sex miljarder dollar i nytt kapital, trots en lamslagen resebransch. När allt drar igång igen, resonerade investerare, lär konkurrenter med sämre erbjudanden och ekonomi ha dukat under.

Samma logik gjorde att Boeing säkrade 25 miljarder dollar i nytt kapital, mitt i flygets största kris. Och mer digital handel, pådrivet av pandemin, gör att Amazon får nu låna billigare än en del stater.

Det här visar hur näringsliv och investerare ser på pandemin: som en katalysator för investering, förändring och långsiktig vinst. Visst, en småföretagare i Grums är med rätta inte lika positiv.

Men enligt tidskriften The Economist (9/12) har icke-finansiella företag dragit in 3 600 miljarder dollar i nytt kapital i år. Det är nytt rekord. Även värdet på börsnoteringar ser ut att nå nya höjder. Och när behovet av att spara pengar för övervintring klingar av lär uppköp och sammanslagningar ta fart.

ANNONS

Skulle Gröna Lund gå i putten står berg- och dalbanorna kvar längs vattnet i yppersta läge på attraktiv mark i Stockholms innerstad. Det lär inte saknas intressenter för att köpa upp och driva anläggningen vidare.

Konkurser är sorgliga för ägare och anställda, och är inte eftersträvansvärda. Men det är samtidigt viktigt att komma ihåg att en konkurs inte behöver vara negativ för samhällsekonomin. För dess blomstring gäller dock att kapitalstarka jättar förhindras att dammsuga marknaden på konkurrens. Det är den svåra uppgiften för politiken.

ANNONS