På sociala medier spreds bilder från mötet mellan uppretade supportrar och HBK:s lagkapten.
På sociala medier spreds bilder från mötet mellan uppretade supportrar och HBK:s lagkapten. Bild: Privat

Mattias Karlsson: Att förvrida sanningen är ett hot mot demokratin

Att hävda att HP:s reporter frivilligt raderat bilder i sin mobil är synnerligen allvarligt. Det är att förvrida verklighetsbeskrivningen, och något som måste bemötas. Ytterst står vår demokrati på spel.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Det här är en svår text att skriva. Inte på grund av dess innehåll, det skriver sig nästan självt på grund av det allvarliga som hänt, att en reporter på Hallandsposten tvingats radera bilder i sin mobil när han gjorde sitt arbete. Det svåra är i stället att jag som politisk redaktör på just Hallandsposten i allra högsta grad är partisk när jag skriver om denna allvarliga händelse. Det är ofrånkomligt, och därför tar jag upp detta redan nu, så att det är avklarat.

Samtidigt vill jag lyfta den allvarliga händelsen i ett större perspektiv, för det är så otroligt viktigt att stämma i bäcken, och agera när vårt samhälle och även vår demokrati hotas.

ANNONS

Bakgrunden till den aktuella händelsen är efterspelet till måndagens match mellan Halmstads BK och Västerås SK. Efter HBK:s förlust ville ett antal supportrar prata med lagets kapten, Andreas Johansson, vilket skedde i anslutning till fotbollsläktaren på Örjans vall. Denna ovanliga händelse snappades upp av tidningens reporter Carl Fredrik Johansson som begav sig dit. Han började dokumentera händelsen med sin mobil, något som är fullt lagligt.

Men detta uppskattades inte av två vakter, varpå reportern flyttar på sig och fortsätter att fotografera en bit därifrån. De två vakterna följer då efter och nu blir det allvar. Under hot att polis kan tillkallas tvingas tidningens reporter att radera bilder och filmer från mötet mellan supportrar och lagkaptenen. Detta är synnerligen allvarligt. Den som hindrar en journalist att göra sitt arbete hotar på sikt den fria journalistiken, och därmed också den oberoende granskningen av vårt samhälle.

Hallandsposten har polisanmält händelsen. Så långt allt gott, kunde man tro. Men det finns tyvärr mer som måste bemötas redan nu. För när ägaren för det aktuella vaktbolaget, Per Samuelsson, intervjuas av Hallandsposten ger han en annan bild av det inträffade. Förvisso hänvisar Samuelsson i intervjun vid ett par tillfällen till polisen, och vill därmed inte uttala sig vidare om det inträffade.

ANNONS

Ändå hävdar Samuelsson i intervjun att han var plats vid incidenten mellan vakterna och HP:s reporter och lyssnade på vad som sades.

”Det gick väldigt bra till, tycker jag. Journalisten förstod att det var bra att radera bilden. Det var inga problem, han gjorde det själv, så det var lugnt”, säger Per Samuelsson till HP.

Det här är väldigt allvarligt, Samuelsson försöker här förvrida hela berättelsen till att handla om att HP:s reporter frivilligt raderade bilderna i sin mobil. Förvisso står ord mot ord, men det handlar också om själva verklighetsbeskrivningen. Tidningens reporter raderade de aktuella bilderna i sin mobil – men inte frivilligt. Med sitt uttalande försöker Per Samuelsson förvrida händelseförloppet till något annat, och för sin egen vinnings skull. Detta är mycket allvarligt, och måste bemötas innan en polisutredning har kommit till stånd.

I samma HP-artikel intervjuas HBK:s evenemangsansvarige Peter Åberg. Den bild han förmedlar av händelsen är lik den som vaktbolagets ägare ger, det vill säga att reportern på uppmaning av vakterna accepterat att radera bilderna. Är detta fotbollsklubbens officiella förklaring är det väldigt allvarligt för man sväljer här med hull och hår vaktbolagets tolkning av händelsen.

Den fotbollsspelare som ifrågasätter ett rött kort lär inte bli långlivad, vare sig på fotbollsplanen eller i sin karriär. Det kostar helt enkelt alldeles för mycket att gå emot en domare. Denna skarpa koppling mellan ens handlingar och vilka konsekvenser de kan leda till beror på fotbollsdomarens befogenheter, den kan utdela ett straff i stunden. Givetvis kan det inte fungera på samma sätt i samhället i stort.

ANNONS

Där har vi ett rättsväsende med allt vad det innebär och inte minst en rättsprocess med oberoende domstolar som är satta att döma utifrån gällande lagstiftning. Från en anmälan till ett avgörande i en domstol sker det en utredning som utförs av polisen. Men märk väl, logiken på fotbollsplanen och i rättssamhället är densamma, den som bryter mot regler eller lagar straffas.

Men innan rättsprocessen haft sin gilla gång är det väldigt viktigt att bevaka det språk och de ord vi använder oss av. Ord kan stå mot ord, och det kan vara svårt för utomstående att avgöra vad som är sant eller inte. Det kan också finnas olika tolkningar av hur ett händelseförlopp har sett ut.

I det här aktuella fallet är det trots detta viktigt att markera å det kraftfullaste. Journalister har att bevaka och rapportera om det som händer. Journalister verkar för det allmännas bästa och försöker att förmedla en objektiv skildring av samhället. Den dag detta motarbetas av yttre krafter är faktiskt journalistiken och hela demokratin i fara.

Ett ord, en händelse på Örjans vall. Det kan tyckas vara en mindre sak i det stora hela. Men så är det inte. Varje större förändring av samhället börjar med mindre steg. Därför är det så otroligt viktigt att direkt uppmärksamma hur sanningen förvrids. Hur man väljer att beskriva verkligheten har betydelse, både i stort och smått. Polisen arbetar nu vidare med den anmälan som tidningen har gjort.

ANNONS

Men ett tungt ansvar faller nu också på Halmstads bollklubb att ta sitt ansvar och internt reda ut den allvarliga incidenten.

En sak är säker. En journalist raderar inte frivilligt bilder i sin mobil.

ANNONS