Tomma lokaler – en vanlig syn i Halmstads stadskärna.
Tomma lokaler – en vanlig syn i Halmstads stadskärna. Bild: Mattias Karlsson

Mattias Karlsson: Är kronisk butiksdöd ödet för Halmstads stadskärna?

City i Halmstad utarmas successivt. När kommer vändningen?

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Det är tyvärr alldeles för lätt att se de mörka molnen över Halmstads city. Butik efter butik bommar igen och det tar allt längre tid att fylla de tomma lokalerna med nya hyresgäster. Stadskärnan har drabbats av kronisk butiksdöd.

Nu har denna olycka även kommit till Gallerian vid Stora torg, vilket HP rapporterar om.

Det var i början av november förra året som beskedet kom att Clas Ohlson ska stänga sin butik på andra våningen i Gallerian, och flytta verksamheten till Hallarna. Den 29 januari lämnar den välkända butikskedjan Halmstads city.

Då kommer totalt fyra lokaler att stå tomma i Gallerian – som därmed blir allt mer öde. Och så ser det också ut vart man än vänder blicken i Halmstads centrum.

ANNONS

I detta läge måste man ställa sig frågan: Var finns politiken för att vända på stadskärnans negativa utveckling? Kommunen har nämligen en viktig roll att spela i att skapa goda förutsättningar för ett livaktigt centrum. Görs inget är det inget attraktivt alternativ som väntar.

En stadskärna utan butiker är som en stad utan människor – helt öde.

ANNONS