Miljö- och klimatpolitisk debatt som väckte många frågor men gav få svar.
Miljö- och klimatpolitisk debatt som väckte många frågor men gav få svar. Bild: ANDERS ANDERSSON

Mattias Karlsson: Ansvar för Halmstad tar inte ansvar för framtiden

Två timmars miljö- och klimatdebatt gav inget svar på vad det politiska styret har för vision för framtidens klimatarbete.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Ibland kan det var vara värdefullt att uppmärksamma det som inte sägs i en politisk debatt. Sagt och gjort.

På årets första kommunfullmäktige i Halmstad stod en debatt om det lokala miljö- och klimatpolitiken på dagordningen. För den som lyssnade på debatten var det svårt att hitta en röd tråd i debatten. Med sju olika oppositionspartier är det inte konstigt. Men den kanske viktigaste orsaken till den spretiga debatten fanns i det faktum att det politiska styret med S, M och KD, inte presenterade en gemensam vision av hur man vill att Halmstad ska arbeta för att minska utsläppen i kommunen.

ANNONS

De två kommunråden Stefan Pålsson (S) och Anna Fallkvist (M) tog i sina inledande anföranden upp några exempel på vad som görs och kan göras konkret i Halmstad för att minska utsläppen, men ingen av dem tycktes hänvisa till det politiska styret deras två partier utgör en väsentlig del av.

De hänvisade flera gånger till vad ”vi” gör, men det var inte direkt kopplat till den politiska majoriteten Ansvar för Halmstad utan mer till vad kommunen i stort har gjort och gör.

Det tredje partiet i styret företräddes av Kristdemokraternas Ella Kardemark. Hon tog upp att hennes parti utgår från ”förvaltarskapstanken”, och konstaterade sedan att det finns för många politiker och för få ingenjörer. Hur Halmstads kommun eller det politiska styret kan göra något åt detta framkom inte.

Till sist tog Kardemark upp att de tre hållbarhetsperspektiven, social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet, genomsyrar ”våra mål och budget i Halmstads kommun”. Visserligen är detta en direkt hänvisning till det politiska styrets budget, men detta kan närmast likna vid att slå in en öppen dörr. För vem är egentligen emot hållbarhet?

I den efterföljande debatten var det i stort sett bara socialdemokrater från det politiska styret som deltog. Anna Fallkvist var den enda moderaten som var uppe och tog en replik, medan ingen kristdemokrat alls var uppe i talarstolen.

ANNONS

Detta väcker så klart frågan: På vilket sätt tar Ansvar för Halmstad ett gemensamt ansvar för kommunens miljö- och klimatpolitik? Det är faktiskt mycket märkligt för en två timmars debatt i fullmäktige gav inget som helst svar på den frågan.

Söker man efter det som inte sägs kan man finna mycket. Det visar med all tydlighet den debatt som hölls på torsdagens fullmäktige i Halmstad. I dagsläget tycks inte Ansvar för Halmstad ha någon gemensam vision för hur man tar ansvar för framtidens miljö- och klimatarbete i Halmstad.

ANNONS