Grekiska brandmän som bekämpar en skogsbrand på ön Evia norr om Aten.
Grekiska brandmän som bekämpar en skogsbrand på ön Evia norr om Aten. Bild: Petros Karadjias

Ännu en väckarklocka om klimatet – nu måste världen vakna

Det är människan och hennes aktiviteter som ligger bakom den nu pågående globala uppvärmningen. Då är det också hennes ansvar att vända på utvecklingen.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Extrem värmebölja i västra Kanada med temperaturer uppåt 50 grader. Kraftiga regnfall i Tyskland och Belgien med svåra översvämningar. Och nu stora skogsbränder på flera ställen runt om i Medelhavsområdet.

I sommar har rapporterna om extremt väder duggat tätt, och hundratals människor har fått sätta livet till. Tyvärr är detta ingen tillfällighet. I takt med att jordens medeltemperatur ökar på grund av klimatförändringar, ökar också risken med ett allt mer extremt väder.

På måndagen presenterade FN:s klimatpanel sin senaste rapport om tillståndet i världen. Det ser inte bra ut, redan om 20 år kan den globala medeltemperaturen har gått över 1,5 grader, alltså den nivån som Parisavtalet har som ett mål som inte ska passeras.

ANNONS

Jordens medeltemperatur har nu stigit med 1,1 grader jämfört med i mitten av 1800-talet. Bara de senaste åtta åren har temperaturen gått upp 0,2 grader. Detta är fakta, det vill säga inget som har med framtidens klimat att göra.

Att utsläpp av växthusgaser leder till klimatförändringar är väl belagt inom vetenskapen. Men det som är nytt i IPPC:s rapport är att förståelsen har ökat för vad den globala uppvärmningen leder till, nämligen ett allt mer extremt väder.

Ett extremväder gör ingen klimatförändring. Men den ökade medeltemperaturen leder alltså obönhörligen till att det extrema vädret blir allt mer vanligt. Det i sin tur får en stor påverkan i hela världen med stigande havsnivåer, extrema värmeböljor och svår torka.

En annan viktig slutsats från IPCC:s rapport är att klimatet blir värre innan det blir bättre, även med kraftiga utsläppsminskningar det kommande decenniet. Därför behövs det akuta åtgärder för att omedelbart minska utsläppen av växthusgaser, både i Sverige och framför allt på global nivå.

Även om varje individ har ett ansvar att göra vad den kan för att minska sin klimatpåverkan är det på global nivå som det måste till åtgärder, tvingande sådana, för att snabbt minska och helt fasa ut de fossila energikällorna.

ANNONS

IPCC:s klimatrapport är ännu en väckarklocka om att läget är ytterst allvarligt och att världen är på väg in i en oåterkallelig klimatkris. Det är dags för världen att på allvar vakna upp från sin törnrosasömn.

Det är människan och hennes aktiviteter som ligger bakom den nu pågående globala uppvärmningen. Då är det också hennes ansvar att vända på utvecklingen och se till att göra allt för att minska på utsläppen av växthusgaser.

Görs det inte i dag är det försent i morgon.

ANNONS