Civilminister Erik Slottner och Hallands nya landshövding, Anders Thornberg.
Civilminister Erik Slottner och Hallands nya landshövding, Anders Thornberg. Bild: Mattias Karlsson

Mattias Karlsson: Anders Thornberg är rätt hallänning på rätt plats

På många sätt passar Anders Thornberg som handen i handsken i rollen som ny landshövding för Halland.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

De fyra vattendragen i Halland har många generationer skolelever lärt sig utantill. Lagan, Nissan, Ätran och Viskan. För en norrlänning kan åarna tyckas vara av mindre intresse. ”Små skogsåar som knappt ens skulle dugit till bäckflottning”, som författaren Mikael Niemi beskriver sitt första möte med de halländska åarna i sin bok ”Populärmusik från Vittula”.

Men för Hallands historia har åarna spelat en helt avgörande roll för landskapets utveckling genom århundradena. Förutom att de har varit viktiga kraftkällor, och fortfarande är, så har vattendragen också fungerat som viktiga kommunikationsleder mellan kust och inland.

I dag ser det annorlunda ut där det är vid kusten som flest människor bor och verkar. De starkaste kommunikationsvägarna går också från norr till söder, med Västkustbanan och E6:an som de viktigaste transportlederna.

ANNONS

Men skolelevernas kunskap om de halländska åarna rymmer en insikt om att Hallands tillväxt och utveckling skapas genom samarbete och samverkan med sina grannar, och då inte bara storlänen i norr och i söder utan även inåt landet, mot Jönköpings och Kronobergs län. Ska hela Halland leva måste även inlandet vara med på den utvecklingen. Det är i just i denna länk mellan öst och väst som Halland har utvecklats och frodats.

Därför var det glädjande att Hallands nya landshövding från den 1 december, Anders Thornberg, lyfte fram landsbygdens betydelse när han presenterades på Halmstads slott på fredagen.

”Det är viktigt för hela samhället, inte minst ur totalförsvarsperspektiv, att vi har en levande landsbygd. Att vi har självförsörjning i många delar och att vi har en livskraftig industri och att vi ska kunna verka på olika sätt. Men vi måste binda ihop det. Vi kan inte lämna det ena eller det andra. Allting behövs för att Sverige ska fungera”, sa Anders Thornberg i en intervju med ledarredaktionen.

De senaste dagarna har Halland stått i centrum för en rejäl rockad i Myndighetssverige. På torsdagen kom beskedet att Hallands nuvarande landshövding, Brittis Benzler, blir ny landshövding i Jönköpings län, och dagen därpå presenterades den nuvarande rikspolischefen Anders Thornberg som hennes efterträdare i Halland. Senare på fredagen presenterades så den tidigare riksåklagaren Petra Lundh som Thornbergs efterträdare på posten som rikspolischef.

ANNONS

För Hallands del är så klart den nya landshövdingen av störst intresse, och Anders Thornberg är en välkänd person med rötterna stadigt i den halländskan myllan. Men det är som polis i olika roller i huvudstaden som han har gjort sin karriär, och i ledande befattningar i över ett decennium på Säpo och nu senast som generaldirektör för hela polismyndigheten, det vill säga rikspolischef.

I samband med att civilminister Erik Slottner (KD) presenterade Hallands nya landshövding fick Anders Thornberg möjlighet att berätta mer om sig själv.

”Jag är väldigt samhällsengagerad. Jag tycker om att jobba med samhällsviktig verksamhet, och det är verkligen det som bedrivs på länsstyrelsen”, sa han.

Med tanke på den erfarenhet som Thornberg har från hela landet i sin roll som rikspolischef har han en mycket god insikt om de utmaningar som Sverige står inför, och hur de bäst kan lösas. I sin nya roll kommer han att tillföra mycket kompetens i landshövdingskollektivet, som det benämndes, i frågor som rör just polisens arbete.

”Det är oerhört viktigt att vi jobbar med det brottsförebyggande arbetet på andra sidan, så att vi inte får så många att gå in i kriminaliteten”, sa Anders Thornberg.

På pressträffen tog Erik Slottner upp att landets länsstyrelser har haft en viktig roll i de kriser som Sverige upplevt det senaste decenniet, som flyktingkrisen, coronapandemin och det kraftigt försämrade säkerhetsläget i omvärlden efter Rysslands storskaliga invasion i Ukraina för snart två år sedan. I det perspektivet är det bra inte bara för Halland utan för hela Sverige att Anders Thornbergs omfattande kompetens i säkerhetsfrågor fortsatt kan tas tillvara.

ANNONS

”Jag är otroligt stolt över att återkomma till Halmstad”, sa Anders Thornberg avslutningsvis på pressträffen.

Troligen lär också hallänningarna vara stolta över att Thornberg efter över fyra decennier i huvudstaden snart är tillbaka till sitt gamla hemlän.

På många sätt passar Anders Thornberg som handen i handsken i rollen som ny landshövding i Halland. Han är helt enkelt rätt hallänning på rätt plats. Så välkommen tillbaka till Halland, och till länets residensstad Halmstad. Men glöm inte bort att hela Halland måste leva för att alla hallänningar ska må bra.

ANNONS