Delar av manifestationen för strandtrafiken i Mellbystrand den 1 maj.
Delar av manifestationen för strandtrafiken i Mellbystrand den 1 maj. Bild: Anders Andersson/TT

Alternativa fakta om strandmanifestationen

Från luften kan ingen dölja sanningen om antalet bilar på stranden i Mellbystrand.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

”Närmare 3 000 bilar och runt 5 000 besökare rullade ner till bilstranden i Laholm …” Så rapporterade SVT Halland från manifestationen den 1 maj i protest mot länsstyrelsens beslut nyligen att stoppa motortrafiken i Mellbystrand och Skummeslövsstrand nästa år.

Samtidigt rapporterade Hallandsposten att det var ”många hundra” på plats på stranden i Mellbystrand. Samma händelse, men olika uppgifter. Vad stämmer då egentligen? Senare uppdaterade SVT Halland sina uppgifter med en rättelse:

”Tidigare hade vi i den här artikeln en uppgift från arrangörerna om att det var 3 000 fordon vid demonstrationen, men den siffran har inte kunnat bekräftas. Någon officiell siffra för antalet bilar och besökare finns inte.”

ANNONS

Det är inte ovanligt att arrangörer överdriver sina uppgifter om hur många som deltagit på en manifestation, det ligger liksom i sakens natur att visa att stödet för ens sak är stort, för att inte säga väldigt stort. Men för de medier som var på plats, inklusive HP, var det ingen lätt uppgift att rätt uppskatta antalet fordon och människor som deltog.

I efterhand går det däremot att göra en mer exakt uppskattning av antalet fordon. Det finns nämligen bildmaterial från manifestationen tagna från luften med en drönare av frilansjournalisten Anders Andersson. Det fanns inte 3 000 fordon på stranden, utan vid en närmare räkning av det tillgängliga bildmaterialet fanns det cirka 500 bilar.

Hur många var då på plats? Det är svårare att räkna utifrån drönarfotografierna. Men ”många hundra” ligger betydligt närmare sanningen än 5 000 personer. Skulle man ändå våga sig på en uppskattning så landar den på mellan 1 000 och 1 500 besökare.

Att överdriva antalet personer vid ett evenemang är ett välkänt fenomen. Ett av de allra mest kända exemplen kommer från Donald Trumps presidentinstallation i Washington i januari 2017. Vid en presskonferens anklagade Vita husets pressekreterare Sean Spicer media för att medvetet ha underskattat antalet besökare vid installationen. Spicer menade i stället att den var den mest besökta någonsin, detta trots att bilder från området bevisade motsatsen. Kort därefter försvarade Trumps rådgivare Kellyanne Conway Spicers påstående och sa att han hade gett ”alternativa fakta”.

ANNONS

Fritt översatt menade Conway att det finns fakta och alternativa fakta, som för att visa att det finns två olika sidor av verkligheten. Det är också ett sätt att se på världen, men i ett gemensamt samhälle är det inte särskilt konstruktivt utan snarare polariserande. Kan inte två motparter enas om vad som är fakta eller inte blir det svårt att ha en öppen och ärlig debatt.

En uppmaning i all enkelhet är därför att utgå från fakta. Det finns bara en verklighet, och i denna verklighet hör inte alternativa fakta hemma. Däremot finns det olika åsikter om strandtrafikens vara eller icke vara. Men det är en annan sak.

Vad som är sant är att från luften kan ingen dölja sanningen om antalet bilar på stranden i Mellbystrand. Att välkomna länsstyrelsens beslut att bilar från och med den 30 april 2024 inte får lov att köra på stränderna i Laholm är däremot en åsikt. Och den åsikten delar jag.

ANNONS