Snabba vändningar. Från att vilja sälja hela sitt aktieinnehav i Academedia säger Johan Andersson nu att man är långsiktiga ägare.
Snabba vändningar. Från att vilja sälja hela sitt aktieinnehav i Academedia säger Johan Andersson nu att man är långsiktiga ägare. Bild: Lisa Arfwidson/SvD/TT

Mattias Karlsson: Akeliusaffären är en storm i friskolebubblan

När kritiken mot friskolesystemet kom inifrån näringslivets egna led tog det skruv. Insikten att vinster inte är förenliga med skattefinansierade skolor är Roger Akelius bidrag till skoldebatten.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

I helgen kom beskedet att förra veckans stora skolaffär inte blir av. Ägarna till investmentbolaget Mellby gård meddelade då att de inte vill sälja sitt aktieinnehav på nära 25 procent i friskolekoncernen Academedia till fastighetsmogulen Roger Akelius. Detta trots att Akelius erbjudit en premie på drygt 20 procent på varje aktie.

Det var i tisdags i förra veckan som den överraskande nyheten kom att Mellby gård skulle sälja sina aktier i Academedia till Roger Akelius. Men aktieaffären var inte genomförd utan satt på pränt i ett avtal mellan de två parterna. Först när Skolinspektionen och Inspektionen för strategiska produkter hade godkänt affären skulle den kunna genomföras. Det hann alltså inte så långt. En viktig orsak till det var Akelius uttalande att han ville se ett slopat vinstkrav för Academedia.

ANNONS

Detta uttalande orsakade ramaskri hos aktieägarna, men inte av omsorg till friskolekoncernens elever och lärare utan till den egna plånboken. Beskedet från Akelius ledde också till att aktiekursen för Academedia inledningsvis rasade över 10 procent.

Mellby gård med Rune Andersson som huvudägare och sonen Johan Andersson som vd, fick kalla fötter när de möttes av hård kritik från andra aktieägare. På fredagen kontaktades Roger Akelius av Johan Anderson som meddelade att man ville kliva av affären, och under helgen revs avtalet mellan de två parterna. Vd:n för Mellby gård konstaterar i en intervju med Dagens industri kort att det inte blev bra. Johan Andersson uppger också för tidningen att Mellby gårds framtida engagemang i Academedia är långsiktigt.

Mellby gårds nyvunna ambition för Academedia ska dock inte tolkas som att man vill det bästa för skolkoncernens elever och lärare. Det handlar i stället mer troligt om att man vill skapa stabilitet kring aktiekursen.

Man kan kalla hela Akeliusaffären för en storm i en friskolebubbla eftersom läget är oförändrat med hur det var innan den offentliggjordes i början av förra veckan. Inga aktier i Academedia har nämligen bytt ägare, och kommer inte att göra heller mellan Akelius och Mellby gård. Ändå är läget i dag annorlunda, och tacka Roger Akelius för det.

ANNONS

I ett mejlsvar till Dagens industri skriver Akelius så här på söndagen:

”Utdelning på aktier från skattefinansierade skolor är viktigare än barnens och lärarnas utveckling.” (Di.se, 18/2)

Här blottlägger Roger Akelius hur det svenska skolsystemet fungerar. Just denna enkla insikt är hans viktigaste, och kanske enda, bidrag till debatten om skolan. Förvisso är det inte svårt att lista ut att aktiebolag inte hör hemma i skolans värld men när den kritiken kom inifrån näringslivets egna led tog det skruv.

Men Akeliusaffären är också en bitter påminnelse om hur dysfunktionellt det svenska skolsystemet är. Vinstdrivande friskoleföretag är inte förenligt med skolans uppdrag om att utveckla eleverna så långt som möjligt. Med andra ord hör inte skolan hemma på börsen. Låt stå.

ANNONS