Koranbränningen i Malmö 3 september följdes av våldsamt upplopp.
Koranbränningen i Malmö 3 september följdes av våldsamt upplopp. Bild: Johan Nilsson/TT

Yttrandefriheten ifrågasätts och skall utredas

Hot lönar sig, vilket kommer att leda till krav på fler begränsningar i framtiden, menar skribenten.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Replik på insändare i HP 29 augusti ”Dags för oss riktiga Sverigevänner att vakna”.

Begränsningar i yttrandefriheten kopplat till koranbränningar ska utredas, exempelvis genom att ändra ordningslagen. Signalen blir då att hot lönar sig, vilket kommer att leda till krav på fler begränsningar i framtiden. Processen med ständigt nya krav för att godkänna Sveriges Nato-medlemskap kan ses som exempel på hur länder kan agera där religion styr både land och politik.

Så vitt jag vet är det första gången yttrandefrihetens tillämpning ifrågasätts och utreds för att om möjligt kunna göra undantag för viss specifik religion, religiös grupp, eller länder.

ANNONS

Ett riksdagsparti har redan deklarerat att man inte kommer ställa sig bakom några sådana begränsningar om de skulle komma upp i riksdagen för röstning. Det produceras emellanåt insändare som låter påskina att just detta parti exempelvis ser Ungern som ett mönsterland och strävar efter att följa efter när det gäller begränsningar av yttrandefrihet och demokrati. Det finns inga som helst belägg för sådana snedvridningar. Man bör i stället lyssna på våra säkerhetsbevakande myndigheter och institutioner som beskriver den växande hotbild som föreligger och vad den består av.

Insändaren anser sig vara en ”riktig Sverigevän” och uppmanar sina likasinnade att vakna och slå vakt om yttrandefriheten i alla sammanhang. Jättebra, för snart kan det även ligga ett första konkret förslag i riksdagen om begränsningar. Då kan man, exempelvis på insändarsidorna, visa att man förmår lyfta blicken och har vaknat.

Realist

ANNONS