Debatten om Halmstads utveckling fortsätter.
Debatten om Halmstads utveckling fortsätter. Bild: Jari Välitalo

Visioner, samarbete och snabbare beslut behövs i Halmstad

En fin stad med stor potential. Men det gäller att hänga med i utvecklingen!

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Replik. Apropå insändaren ”Vi har allt i Halmstad – utnyttja det!”, 17/8.

Trodde aldrig att jag skulle dela någon av Johan Stäel von Holsteins åsikter. Men hans debattinlägg om Halmstads utveckling tål att begrunda, om man skalar bort alla hans yvigheter och utfall.

När jag för några år sedan flyttade från Stockholm till Halmstad överraskades jag av den småstadsmentalitet på gott och ont som råder här. Detta trots att kommunen med över 100 000 invånare är Sveriges sjuttonde största. Förändringar sker, men det går långsamt!

Så är det ju ofta i en demokrati, där eftertänksamhet råder. Utredningar och beslutsprocesser tar tid, särskilt när överklaganden ramlar in. Det är inte lätt att vara politiker, särskilt om man vill bli återvald!

ANNONS

För typ fem år sedan var jag på ett möte där en av kommunens högsta chefer medverkade. Hans uppfattning var att i Halmstad är man väldigt förändringsrädd.

Han jämförde med den utflyttningskommun han kom ifrån, där nya initiativ togs emot positivt och ofta genomfördes snabbt. Där fanns allvarliga problem och därför en större öppenhet till förändringar, menade han.

I Halmstad däremot råder större trygghet och därför är man obenägen att ändra på saker och ting. Man vet vad man har, men inte vad man får!

Ett exempel på detta är det inhiberade hotellbygget på Österskans. I demokratisk ordning röstades det ner och sedan dess har detta centrala område legat för fäfot.

Ett annat exempel är följetongen om Bastionen. Många med mig menar att det bästa vore att en gång för alla eliminera denna skönhetsfläck i en för övrigt vacker park.

I stället har de politiska besluten gått ut på att försöka försköna de befintliga vallarna och åtskilliga miljoner har anslagits för detta. Hittills utan några synbara resultat.

Örjans vall kan också inlemmas i den här uppräkningen. Vet de kommunala beslutsfattarna vad dom vill med denna pärla?

Upprustningen, som kostade runt 100 miljoner, hann inte mer än avslutas, innan diskussionen tog fart om att bygga en helt ny arena på Sannarp. Nu är den tanken tydligen avförd från dagordningen, vilket är bra, men det innebär att Halmstad i många år framöver har en fotbollsarena som är otidsenlig,

ANNONS

Vad händer med Tylösand? Idéer om brygga, kallbadhus och andra förändringar växer fram och förkastas.

Halmstad är en fin stad med stor potential. Men det gäller att hänga med i utvecklingen!

Visioner, kreativitet, samarbete och snabbare beslut kan bidra till att såväl Halmstadsborna som turister och andra besökare kommer att trivas allt bättre i denna kommun, som har så många goda förutsättningar!

Uno Grönkvist

LÄS MER:Vad sägs om lite snällhet, respekt och omtanke för Halmstads bästa?

LÄS MER:Visionerna är för få och för små i Halmstad

ANNONS