Halmstads citykärna.
Halmstads citykärna. Bild: Jari Välitalo

Viktigt med hållbar utveckling av Halmstad

Klimatpolitiken måste grundas på koldioxidminskande åtgärder som kan göras här och nu, menar skribenten.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Replik på insändare i HP 17/10 "Innovation och hållbar utveckling är ledstjärnor när vi bygger vår stad".

Tack Anna Fallkvist (M) och Urszula Hansson (S) för er tydliga beskrivning av vad som orsakar klimatförändringarna (HP 17/10)! I kraft av ordförande- och viceordförande i samhällsbyggnadsutskottet skrev ni debattartikeln “Innovation och hållbar utveckling är ledstjärnor när vi bygger vår stad “, men framför allt hoppas jag att ni skrev artikeln för att ni är politiker. Vi behöver den sortens politiker, de som talar klarspråk, speciellt nu när stora samhällsförändringar står för dörren.

I artikeln citerar ni Naturvårdsverket ”huvudorsaken till uppvärmningen av jordens klimat är den förändring av luftens kemiska sammansättning som människan orsakar genom utsläpp av växthusgaser, främst koldioxid”. Beskrivningen är självklar säger ni och uppfattar med största sannolikhet Naturvårdsverkets logiska slutsats på samma sätt: “Koncentrationen av koldioxid och andra växthusgaser i atmosfären stiger allt mer. För att temperaturökningen ska vara möjlig att begränsa till långt under två grader, och helst under 1,5 grader, behöver utsläppen av växthusgaser snabbt minska”.

ANNONS

Det är där skon klämmer. Naturvårdsverket, den samlade klimatforskningen, näringslivet, en majoritet av svenska folket och, som sagt, politikerna, vet att utsläppen måste minska nu. Frustrationen blir stor när de inte gör det.

Innovationer är bra och nödvändiga men det är inte hållbart att vänta på innovationer och att under tiden sätta klimatomställningen på vänt. Den tiden finns inte och effekten blir den motsatta, nämligen att utvecklingen bromsas upp samtidigt som vi spelar hasard med framtiden. Klimatpolitiken måste grundas på koldioxidminskande åtgärder som kan göras här och nu.

Gun Jönsson

ANNONS