LKAB:s vd och koncernchef Jan Moström och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) under en pressträff vid LKAB i Kiruna där det största fyndet i Europa gjorts av sällsynta jordartsmetaller. En miljon ton kan komma att brytas.
LKAB:s vd och koncernchef Jan Moström och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) under en pressträff vid LKAB i Kiruna där det största fyndet i Europa gjorts av sällsynta jordartsmetaller. En miljon ton kan komma att brytas. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Viktigt att nya gruvor kan startas upp

Kan vi lita på att en eventuell framtida rödgrön regering inte sätter stopp?

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Nyligen meddelade statliga LKAB att man utanför Kiruna hittat Europas hittills största fyndighet av sällsynta jordartsmetaller. Detta är goda nyheter, av flera olika skäl. Det är bra för svenska jobb och svensk ekonomi. Nya gruvor innebär nya jobb och skatteintäkter, liksom stora exportinkomster. Det är bra för miljön och klimatet.

Dessa sällsynta metaller är en förutsättning för den pågående gröna omställningen. Och slutligen är det faktiskt också bra för demokratin och de mänskliga rättigheterna på global nivå. I dag är EU beroende av import för dessa metaller från främst Kina, men även andra icke-demokratier. Att neka EU tillgång till dessa kan användas som ett geopolitiskt vapen av skurkstater när de inte vill att EU ska lägga sig i deras brott mot folkrätten och mänskliga rättigheter.

ANNONS

Allt detta förutsätter dock givetvis att vi faktiskt beviljar och startar upp nya gruvor. Med nuvarande regering finns det inget skäl till oro. Detta är dock ett tidskrävande projekt som kommer genomföras över flera mandatperioder. Kan vi lita på att en eventuell framtida rödgrön regering inte sätter stopp? Miljöpartiet är tydligt gruvfientliga, och lyckades i regeringsställning skjuta upp tillståndet för en ny järngruva utanför Jokkmokk i mer än sju år. Kan vi lita på att de inte kommer göra det samma i Kiruna?

MP-mentaliteten att gruvbrytning alltid ska ske ”någon annanstans” riskerar att fördröja den gröna omställningen, hotar svensk välfärd, och kommer minska våra möjligheter att stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter globalt. Kan Socialdemokraterna garantera att man vid ett eventuellt framtida, maktskifte kan hålla MP på mattan? Eller kan man för maktens skull tänka sig låta MP sätta krokben för svensk gruvnäring på samma vis som man gjorde med kärnkraften?

Erik Hellsborn (SD), riksdagsledamot

ANNONS